Pălării şi coroane tradiţionale- generalităţi

Pălăriile
 
Pălăriile folosite la curtea regala şi coroana erau purtate de către rege şi oficialii guvernamentali. În plus, faţă de scopurile lor ornamentale, ele au servit pentru a reprezenta statutul social al purtatorului. Cu cât poziţia era mai înaltă, cu atât mai bogat împodobită era pălăria. În timpul celor Trei Regate (Koguryeo, Baekje şi Shilla), fiecare regat (cu structură socială diferită) a dezvoltat un stil unic de pălării purtate la curtea regala . Dintre cele din Koguryeo, cea mai deosebită este palaria purtată la curtea regală din aur dând impresia unei flăcări. Această pălărie din aur a fost construită prin ataşarea a nouă ornamente, fiecare semănând cu o flacară pe o placă din bronz. Două ornamente identice au fost apoi ataşate fiecărei părţi a pălăriei pentru decorarea suplimentară. O pălărie din aur purtată la curtea regală, descoperită în Hwasong-ri din ţinutul Taedong este împodobită cu o piesă ornamentală frontală în formă de semilună.
Pălărie din aur purtată la curtea regală, dinastia Shilla + Baekje (jos)
 
Wonyukwan a fost o pălărie neagră de mătase purtată de către rege când se întâlnea cu miniştrii de la curtea regală; Poktu era o pălărie formală purtată de cei care trecuseră cel mai înalt examen civil atunci când îşi primeau numirile; şi Samo era o pălărie rotundă, de mătase neagră, purtată de către funcţionarii civili şi milatari; în zilele noastre este purtată de către mire la ceremonia de nuntă tradiţională.
Pălăriile purtate la curtea regală, similare cu cele purtate de chinezi, erau populare încă din timpul dinastiei Joseon. Nu era nici mijlocul dinastiei Joseon când a apărut Gat - singura pălărie coreeană din păr de cal. Nasturi din jad, forme decorative asemănătoare egretelor şi şnururi au fost ataşate pălăriei în scopuri ornamentale. Pălăriile pentru femei au devenit din ce în ce mai împodobite pe măsură ce le erau ataşate bijuterii şi diademe nuptiale, făcându-le mai potrivite pentru ceremonii speciale.
 
Coroanele
 
O coroană din aur a fost descoperită într-un mormânt antic în zona Pannam din oraşul Naju ce datează din Regatul Baekje. Această coroană este bogat decorată cu ornamente pe fiecare parte şi pe banda din faţă. Cele mai impresionante coroane din Baekje sunt cele descoperite printre relicvele din interiorul mormântului Regelui Munyong. Decoraţiunile de pe aceste coroane – se presupune că au fost purtate de către rege şi regină - au fost tăiate din plăci subţiri de aur şi create sub forma unor halouri strălucitoare.
 
Coroană sub formă de floare, dinastia Joseon
 
 
Printre coroanele cele mai cunoscute din Shilla se află cea cu cinci ornamente ataşate pe o bandă îngustă. Decoraţiunile adiţionale pe cele 3 accesorii principale din faţă şi de pe fiecare parte seamănă cu mici crenguţe ce ies dintr-un copac, prin urmare se crează imagini ale unei cascade dintr-un munte mic. În timpul dinastiei Koryeo, stilul coroanei era profund influenţat de către chinezi: Myonryukwan a fost o coroană pătrată, plată cu şnururi, cu mici pietre preţioase, purtată de către rege cu ţinuta formală.
 
Sursa: cartea Korean Cultural Heritage
Traducere: Admin Yun Hee
Română
Votare: 
0
No votes yet