Pedeapsa capitală în Coreea

În Coreea de Sud

            Pedeapsa capitală, cunoscută și ca sentința la moarte, este o formă legală de pedepsire a celor care încalcă grav legea în Coreea de Sud.  Cea mai recentă sentință la moarte a fost pronunțată în cazul lui Kang Ho Sun în 2009. Totuși, există un moratoriu (o întârziere) privind execuțiile încă în vigoare. Ultima execuție a avut loc însă în dcembrie 1997. În ceea ce privesc rapoartele din 2013, există cel puțin 60 de oameni care sunt condamnați la moarte, însă a căror sentință a fost amânată prin moratoriu.

            Scurt istoric

            Execuțiile în Coreea au existat încă de pe vremea dinastiei Joseon. Scopul acestora era să îi sperie pe cetățeni și să micșoreze, chiar să reducă de tot numărul crimelor. Cele mai frecvente metode erau lingchi (metodă originară din China ce consta în execuția prin tăierea și felierea îndelungată a condamnatului), spânzuratul și dezmembrarea. Capetele celor executați erau mereu expuse pentru a-i avertiza pe ceilalți, dar și pentru a întări curtoazia militară. Totuși, li se dădea voie familiilor criminalilor să ia corpurile și să le îngroape conform tradițiilor.

            În istoria contemporană, prima lege a morții capitale a fost stabilită la 25 martie 1895 de Curtea Supremă de Justiție a Japoniei care acționează în temeiul Constituției Imperiului Japoniei. Prima pedeapsă cu moartea a fost emisă 4 zile mai târziu, pe 29 martie 1895 pentru criminalul Jeon Bongjun. Din 1948 și până astăzi au fost executați 902 oameni.

            Astăzi, Codul Penal al Coreei de Sud reglementează execuțiile ca o formă de pedepsire pentru crimele descrise de Codul Penal. Printre aceste crime se numără și omuciderea (secțiunea 250), rebeliunea (secțiunea 87), conspirația cu alte țări (secțiunea 92) etc. Totuși, persoanele sub 18 ani nu pot fi executate conform Drepturilor minorilor (secțiunea 59).

            În februarie 1998, președintele de atunci - Kim Dae-jung- a decretat moratoriu pentru toate execuțiile, acesta fiind încă în vigoare. Astfel, se consideră că în Coreea de Sud sentințele la moarte sunt suprimate.  Ultima execuție a avut loc în decembrie 1997, când 23 de oameni au fost condamnați la moarte. Totuși, încă mai există aproximativ 60 de persoane în cazul cărora s-a pronunțat pedeapsa capitală.

            În 2010, Curtea Constituțională a Coreei  a decis că pedeapsa capitală nu încalcă „demnitatea și valoarea umană”, astfel sentința la moarte fiind aprobată ca fiind constituțională. Instituții precum Amnesty International a considerat acest lucru ca fiind un „mare regres pentru Coreea de Sud”. Mai târziu în 2010, ministrul Justiției Lee Kwi Nam a făcut aluzii la posibilitatea de reluare a execuțiilor, iar în 2013, trei proiecte de lege care propuneau abolirea pedepsei cu moartea au căzut în desuetudine.

            Tema pedepsei capitale este încă dezbătută la ora actuală. Adeseori, populația a cerut execuția celor care au săvârșit crime violente și mai ales pentru cei care au violat minori.

            Cazuri notabile

            Kang Ho Sun a fost închis pentru răpirea și uciderea a opt femei între 2006-2008 și pentru arderea până la moarte a soției și a soacrei sale în 2005. Kang, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat în ianuarie pentru uciderea unei studente, mai târziu mărturisind că a mai omorât și îngropat în secret încă alte șapte femei.  Printre alți deținuți osândiți la moarte se numără Yoo Young Chul și membrii familiei Chijon, o fostă bandă de canibali.

            În martie 2010, contrar speculațiilor anterioare, ministrul Justiției Lee Kwi-nam a dat de înțeles că execuțiile celor condamnați la moarte vor continua, punând astfel capăt moratoriului de 13 ani. Aceste remarci au venit la câteva zile după ce Kim Kil Tae, care a violat și ucis o elevă de 15 ani, a fost condamnat. Totuși, în decembrie a aceluiași an, pedeapsa cu moartea a deținutului Kim Kil Tae a fost redusă la inchisoare pe viață.

În Coreea de Nord

            În Coreea de Nord, nu numai că această pedeapsă este legală, ci este și deseori folosită, în special pentru jafuri mari, omucidere, violări, contrabandă cu droguri, trădare, spionaj, dezacorduri în politică, dezertare, piraterie, difuzarea materialelor media care nu au fost aprobate de guvern și prozelitismul idealurilor religioase ce contrazic ideologia practicată aici, cunoscută sub denumirea de Juche. Execuțiile sunt în cea mai mare parte realizate de plutonul de execuție în public, acest lucru făcând din Coreea de Nord una dintre ultimele cinci țări care încă mai realizează execuții publice, alături de Iran, Arabia Saudită, Siria și Yemen. Organizațiile pentru drepturile omului au adunat mărturii despre 1193 execuții în Coreea de Nord până în 2009.

            Execuții raportate

            Conform Daily NK, un ziar pro-democrație înființat de nord-coreenii care au fugit în Coreea de Sud, o agenție pentru ajutor sud-coreeană a raportat că un bărbat de 74 ani din Suncheon, Pyongan de Sud, a fost executat pe 5 octombrie 2007 în fața a 170 000 persoane în Stadionul Suncheon pentru că „a ascuns scrisorile de acreditare ale tatălui său și s-a promovat ca patriot”.  Șase persoane au fost călcate în picioare, într-un final murind și încă alte 34 rănite în învălmășarea produsă atunci când oamenii au părăsit stadionul.

            Pe 3 noiembrie 2013, conform raportului realizat de JungAng Ilbo, cel puțin 80 de oameni au fost executați în public pentru infracțiuni mici. Se spune că aceste execuții au avut loc simultan în Wonsan, Chongjin, Sariwon, Pyongsong și în încă trei alte orașe nord-coreene pentru crime precum vizionatul filmelor sud-coreene, distribuirea pornografiei și deținerea unei Biblii. Potrivit unui martor din Wonsan, 10 000 de rezidenți au fost forțați să privească cum opt oameni erau împușcați cu o mitralieră în stadionul local din Shinpung.

            Pe 13 decembrie 2013, mass-media de stat nord-coreeană a anunțat executarea lui Jang Sung Taek, unchiul prin căsătorie a liderului nord-coreean Kim Jong Un. Serviciul Național Intelligence al Coreei de Sud crede că două dintre ajutoarele acestuia, Lee Yong Ha și Jang Su Keel, au fost executați mai devreme, la mijlocul lunii noiembrie.

            Pedeapsa capitală în lagăre

            Conform Amnesty International, torturile și execuțile sunt răspândite la scară largă în închisorile politice din Coreea de Nord. Mărturiile primite până acum descriu că execuțiile publice și secrete din închisorile nord-coreene sunt fie realizate de plutonul de execuție fie prin spânzurare. Aceste pedepse sunt folosite pentru descurajarea celorlalți din închisori, fiind adesea însoțite de tortură. De obicei, prizonierii sunt executați pentru furatul mâncării, încercări de evadare, refuzarea de a-și abandona credințele religioase și criticarea guvernului.

Sursa: wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
5
Average: 5 (1 vote)