Personalitățile de pe bancnotele și de pe monedele coreene

Dacă plănuiești să mergi în Coreea, bineînțeles că trebuie să te acomodezi cu wonul coreean. Vei folosi destul de mult banii în viața de zi cu zi și asta înseamnă că vei vedea fețele unor personalități istorice de pe bancnote foarte des, așa că ar trebui măcar să le știi numele!
Bancnote
 
50 000 won
Shin Saimdang (신사임당)
(1504-1551)
 
Shin Saimdang a fost o mare caligrafistă, poetă și artistă, însă e foarte cunoscută pentru simpul fapt că era o ''o soție bună și o mamă înțeleaptă''. Ea a fost mama lui Yulgok, unul dintre cei mai faimoși învățați din istoria Coreea, a cărui portret este pe bancnota de 5 000 won.
 
10 000 won
Regele Sejong cel Mare (세종대왕)
(1397-1450)
 
Dacă nu cunoști această personalitatea (încă), cu siguranță o vei cunoaște când vei ajunge în Coreea. Este unu dintre cei mai faimoși coreeni datorită faptului că a inventat Hangeul-alfabetul coreean, un sistem unic de scriere.
 
5 000 won
Yi I (이 이)
(1536-1584)
 
Este cunoscut și sub numele de Yulgok (율곡). 
Este fiul lui Shin Saimdang. A început să citească la 3 ani, iar la 7 ani deja terminase lecțiile clasice confucianiste. La 13 ani a trecut examenul literar civil, iar la 16 ani s-a decis să se dedice studiilor despre budism, mutându-se în munți. A adus multe contribuții politice și multiple opere ca scriitor, fiind recunoscut pentru învățăturile sale neo-confucianiste. De asemenea, tot el a ''prevăzut'' invaziile japoneze ce aveau să vină.
 
1 000 won
Yi Hwang (이황)
(1501-1570)
 
Este cunoscut și sub numele de Toegye (퇴계). A fost profesorul lui Yulgok. A învățat Analectele lui Confucius la vârsta de 12 ani, iar la 18 ani a scris unul dintre faimoasele sale poeme. A ocupat multe poziții importante în guvern și a fost chiar și insperctor regal secret. Mai este cunoscut și pentru învățăturile neo-confucianiste.
 
Monede
 
100 won
Amirarul Yi Sun-shin (이순신)
(1545-1598)
 
A fost un mare general coreean care a luptat împotriva japonezilor care au încercat de nenumărate ori să invadeze țara în timpul războiului Imjin despre care Yulgok l-a prevenit pe rege. În războiul Imjin au fost folosite nave geobukseon 거북선, construite de amiralul Yi Sun-shin. În cea mai faimoasă bătălie a lui, cea de la Myeongnyang, a învins 333 de nave, dintre care 13 de unul singur.
 
Alte monede
5 won- Geobukseon (거북선)- Vasele-țestoase, folosite în lupte
10 won- Pagoda Dabotap  (다보탑) –Pagoda situată în templul Bulguksa
50 won-un mănunchi de tulpini de orez
500 won- un cocor roșu încoronat (두루미)
 
 
sursa: seoulistic.com
traducere: 강현재
 
 
Română
Votare: 
0
No votes yet