Poliția în timpul dinastiei Joseon

            Polițiștii din Joseon, la fel ca cei din ziua de azi, aveau „de toate”: investigații sub acoperire, coduri secrete, mandate de arestare și „nelipsiții” infractori. Surprinzător, Podocheong (포도청), biroul poliției din dinastia Joseon, era destul de similar cu secțiile de poliție de astăzi.

            Conform cărții Râul Cheonggye este Viu, personalul din Podocheong era alcătuit dintr-un comandant/căpitan al oficiului, zeci de ofițeri și câteva sute de gardieni. Aceștia foloseau o mulțime de coduri secrete, dar și limbajul prin semne. Spre exemplu, când identificau un criminal, ei strigau „zburați” dacă aveau nevoie de ajutor. Odată prinsă, ținta era încătușată cu o frânghie cu cinci șnururi împletite numită ora. De asemenea, aceștia dețineau un tonbu, echivalentul unui mandat de arestare de astăzi, constituit dintr-o bucată de lemn cu sigiliul căpitanului biroului încrustat.

            Datorită faptului că se utiliza frecvent limbajul semnelor în rândul polițiștilor, era o vorbă care afirma că „Trei ani la Podocheong îl vor face până și pe orb să vadă și pe mut să vorbească”, scrie Lee Kyeong-jae în cartea sa. Tot conform acestei cărți, se pare că printre polițiști (bărbați) se aflau și femei ofițer. Acestea erau numite damo și puteau să intre în zonele rezidențiale interzise accesului bărbaților (spre exemplu, camerele femeilor; să nu uităm că valorile confucianiste separau cu strictețe rolurile și comunicarea publică dintre o femeie și un bărbat care nu aveau nicio legătură de sânge sau nu erau înrudite prin alianță).

            Damo se referă, de fapt, la o servitoare responsabilă cu servirea ceaiului, ocupație ce oferă unui detectiv sub acoperire o ocazie perfectă pentru supraveghere. Pentru a putea  ocupa o astfel de funcție, o femeie trebuia să aibă o înălțime de cel puțin 152 cm, să poată ridica un sac de orez de 40 kg și să fie capabilă să bea trei vase de makgeolli (un fel de vin coreean din orez) fără să se îmbete. Câteva consemnări istorice menționează că femeile damo au jucat un rol important în rezolvarea mai multor cazuri. De asemenea, serialul Cronicile frumoasei luptătoare are ca personaj principal o damo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Căpitan al Podocheong

Sursa: koreajoongangdaily.joins.com

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet