Regatul săbiilor de aur „reînviat” 1500 ani mai târziu

            Totul a început odată ce în 1985 s-a luat decizia de a se construi un baraj pe râul Hwang din județul Hapcheon, provincia Gyeongsang de Sud, situat în sudul Peninsulei Coreene, pentru a opri inundațiile sezoniere care creau numeroase probleme. Însă înainte de a fi începute lucrările, s-a efectuat un studiu menit să examineze terenul pe care urma să se ridice barajul, studiu ce a dus la descoperirea mai multor morminte antice pe o colină din Ssangchaek-myeon. Locul purta de multă vreme denumirea de Okjeon (옥전, 玉田), care înseamnă „câmpurile cu mărgele”, întrucât de multe ori s-au găsit bucăți de jad în această zonă.

            Într-unul din morminte s-a descoperit o hwandudaedo, un tip de sabie decorată cu un model cu dragon și cu un fenix gravat pe unul dintre inelele mânerului. În Antichitate, dragonul simboliza, de obicei, o influență politică puternică. Ulterior, s-au mai descoperit încă trei astfel de săbii în același mormânt și încă alte trei în alte morminte din această zonă. Luând în considerare faptul că pe tot cuprinsul Peninsulei Coreene s-au descoperit în total doar 40 hwandudaedo, șapte e un număr chiar impresionant pentru un singur sit arheologic.

La muzeul Hapcheon se găsește o sculptură ce reprezintă o hwandudaedo.

            Mai mult, arheologii au descoperit aici și sticlă romană, ceea ce arată că această regiune s-a implicat în comerț  internațional prin intermediul Drumului Mătăsii. De asemenea, s-au descoperit numeroase măști și armuri pentru cai, ceea ce indică că aici a avut loc un număr considerabil de lupte acerbe ale cavaleriei. Ceea ce e și mai interesant e faptul că doar 14 măști și 12 seturi de armuri pentru cai au fost descoperite în total în toată Asia de Est – Coreea, China și Japonia – , în timp ce în mormintele antice din Okjeon au fost descoperite șase măști  și patru seturi de armuri pentru cai. Toate aceste artefacte arată clar existența unei grupări politice antice foarte bine consolidată.

Măști și armuri de cai folosite în bătălii

Articol din sticlă din Imperiul Roman

            După cercetări amănunțite, arheologii cred că zona Okjeon a făcut parte din confederația Gaya (가야, 伽倻, 加耶, 伽耶), un grup de state situate în bazinul râului Nakdong aflat în partea sudică a Peninsulei Coreene. Măreția Gayei a fost umbrită de către cele Trei Regate coreeneSilla, Baekje și Goguryeo –, puține lucruri știindu-se despre aceasta. Gaya e menționată doar în Nihon Shoki, o lucrare istorică japoneză din secolul al VIII-lea, și în Samguk Yusa, o lucrare istorică coreeană ce datează din secolul al XIII-lea.

            Excavațiile realizate la sfârșitul secolului al XX-lea la mormintele din Okjeon au dus la descoperirea unui alt regat antic coreean numit Dara, care se afla la apogeu acum 1 500 de ani în urmă.  Fiind situat pe teritoriul actual al județului Hapcheon, se crede că Dara că ar fi făcut parte dintre regatele care alcătuiau confederația Gaya.

            În timpul celor cinci proiecte de cercetare și săpături arheologice ce au avut loc între 1985 și 1992, cercetătorii au descoperit peste 1 000 morminte în zonă, dintre  care 115 au fost excavate. În Muzeul Hapcheon, deschis publicului începând cu 2004, sunt expuse majoritatea relicvelor descoperite în aceste morminte. Astăzi, muzeul este înconjurat de mormintele din Okjeon.

Cercei din siturile din Okjeon care arată când de avansată era tehnologia prelucrării fierului în această zonă

Articole folosite în luptă, expuse la muzeul Hapcheon

Replică a mormintelor din Okjeon, expusă la Muzeu Hapcheon (în centrul imaginii se află un cerb)

            Însă Okjeon nu este  singura așezare cu asemenea morminte, județul Hapcheon având încă patru astfel de așezări antice. Unul dintre motivele pentru care s-au format în această zonă regate antice este prezența fierului. Se știe că pământul din această zonă era bogat în minereuri de fier în acea vreme. Conform Consemnărilor Geografice din Analele regelui Sejong ce datează din secolul al XV-lea, aici  exista o manufactură de procesare a minereurilor de fier, fiind produsă o cantitate semnificativă de fier. În plus, datorită existenței râului Hwang care se varsă în râul Nakdong, care la rândul său se varsă în Marea de Sud, e foarte probabil ca micile regate să se fi angajat în comerț activ cu regatele vecine, precum Japonia și Silla. Se prevede că mormintele din Okjeon, descoperite aproape 1 500 ani mai târziu, vor juca un rol important în calitate de capsule ale timpului, clarificând cu mult istoria confederației Gaya, care constituie o pagină importantă din istoria antică a Peninsulei Coreene.

Sursa: korea.net (credite: Wi Tack-whan, Limb Jae-un, fotografii: Jeon Han, Wi Tack-whan)

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet