Relațiile Coreei cu România

Relațiile cu Coreea de Nord

            Primele relații dintre români și coreeni au fost stabilite în perioada comunistă a României cu Coreea de Nord. Se speculează că România a ajutat, în mod indirect prin sistemul „fraternal” dintre țările comuniste, Coreea de Nord în Războiul Coreean din 1950-1953. Se crede că exista o divizie coordonată a muncii între regimurile comuniste, astfel prin intermediul acesteia putându-se oferi ajutorul „fraternal” de la România Coreei de Nord.

            Însă o relație strânsă între cele două țări s-a format când la conducerea României Socialiste a venit Nicolae Ceaușescu. Acesta a fost primit cu multă pompă de patru ori în Coreea de Nord, însă vizita cu cel mai mare răsunet a fost cea de la începutul deceniului al VII-lea din secolul precedent, fiind și prima vizită a lui Ceaușescu în Coreea de Nord.

            Așadar, punând prima oară piciorul pe pământ nord-coreean în 1971, este primit cu numeroase onoruri și manifestări faraonice de către conducătorul de atunci al Coreei de Nord, Kim Il Sung/ Kim Ir Sen, autoritățile nord-coreene atribuindu-i lui Ceaușescu „revoluția tehnico-științifică” și „industrializarea socialistă” a României. Însă de ce această vizită a avut un impact de răsunet asupra României? Ei bine, pentru că începând din acest an, situația și traiul românilor s-a înrăutățit odată cu „îmbrățișarea” fisosofiei Juche de către Nicolae Ceaușescu, urmând ca acesta să întărească constant puterea partidului și a cultului personalității.

Cum a fost primit Ceaușescu în Coreea de Nord (video)

            De remarcat este faptul că înainte de prima sa vizită în Coreea de Nord, Nicolae Ceaușescu chiar limitase participarea activă a României la Pactul de la Varșovia și nu privise cu ochi buni invadarea din 1968 a Cehosclovaciei de către Moscova. De asemenea, el dezvoltase o abordare relativ liberală față de libertatea de exprimare, iar în 1967, spre disperarea Moscovei și încântarea țărilor occidentale, stabilește relații diplomatice cu Germania de Vest. Această gândire independentă a lui Ceaușescu în sfera de influență sovietică a fost chiar lăudată în 1969 de către președintele SUA de atunci, Richard Nixon, care se afla într-o vizită în România.

            Totuși, după cum am precizat mai sus, gândirea lui Nicolae Ceaușescu s-a schimbat dramatic după vizita acestuia din 1971 la Pyeongyang, unde fusese profund impresionat de societatea disciplinată pe care o crease Kim Il Sung. Pentru următorii ani, Ceaușescu a încercat să impună modelul nord-coreean de conducere, supranumindu-se, printre altele, „Geniul Carpaților”, după cum Kim Il Sung se supranumise „Marele lider”, și demarând proiecte megalomanice, inspirate din arhitectura nord-coreeană, cel mai cunoscut dintre acestea fiind cel al Casei Poporului (astăzi Palatul Parlamentului, fiind cea dea doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon), pentru a cărei construcție fuseseră demolate cartierele Antim, Uranus și o parte din cartierul Rahova și care a durat aproximativ 5 ani, lucrările costând aproape 2 miliarde de dolari americani.

            După vizita din 1971, Ceaușescu a mai făcut alte trei vizite oficiale în Coreea de Nord: în 1978, 1982 și 1988. După anul 1989, relațiile Coreei de Nord cu România nu au mai fost atât de puternice, date fiind asasinarea brutală a liderului comunist din Rebublica Socialistă România și trecerea acesteia de la regimul comunist la regimul democratic, însă e demn de menționat faptul că România este una dintre cele șapte țări europene care are o ambasadă în Coreea de Nord.

Vizita lui Ceaușescu în Coreea de Nord din 1978 (video)

            Ultimele schimburi comerciale dintre Coreea de Nord și România datează din 2011, când s-a înregistrat un deficit comercial între cele două. Astfel, în acel an, importurile României din Coreea de Nord s-au cifrat, conform datelor de la Statistică, la 350 de milioane de euro, dintre care 342 milioane reprezintă doar banii folosiți pentru cumpărarea de lumânări. S-au importat, de asemenea, robinete, folii și plăci de clorură de vinil și țevărie filetată. În schimb, Coreea de Nord a importat din România aproximativ 3 300 tone de biscuiți în valoare de 7,8 milioane de euro.

            Tot în 2011 a avut loc un acord „ciudat” cu Coreea comunistă aprobat de Emil Boc. Prin acesta se permitea transferul de elevi și studenți. Însă, un lucru și mai bizar, acesta a fost încheiat chiar în perioada când Partidul Comunist al RPD Coreene a decis închiderea a toate universitățile din Coreea de Nord și obligarea studenților la muncă fizică pentru 10 luni, măsură menită să salveze economia țării, conform spuselor nord-coreenilor.

Relațiile cu Coreea de Sud

            Ideea stabilirii unor legături cât de cât normale între România și Republica Coreea/ Coreea de Sud a apărut încă de la începuturile anilor ’70, putându-se remarca trei etape distincte în evoluția relațiilor dintre cele două: până în 1970, de respingere, între 1971 și 1989, de interes, însă nefinalizate, iar după 1990, de stabilire și de dezvoltare.

            În cei 24 ani de la stabilirea oficială, relațiile bilaterale dintre Coreea de Sud și România au cunoscut o evoluție substanțială, pentru România Coreea de Sud fiind unul dintre partenerii strategici din regiunea est-asiatică, dar și primul stat din zona Asia- Pacific cu care țara noastă a definitivat un astfel de parteneriat, evenimente recente precum semnarea Declarației Comune de stabilire a Parteneriatului Strategic Bilateral în 2008, participarea României la Expoziția Yeosu 2012 dar și la Summitul privind Securitatea Nucleară, Seoul 2012, deschiderea unui restaurant cu specific românesc în Coreea de Sud etc marcând aprofundarea dialogului bilateral.

            Însă, conform ambasadorului Coreei de Sud – Im Han Taek, România este încă considerată o țară necunoscută și îndepărată nu numai pentru coreeni, ci și pentru majoritatea asiaticilor. Totuși ambasadorul precizează că TIC este unul dintre domeniile care poate aduce una dintre cele mai mari colaborări între cele două țări și menționează că deja există un proiect numit RO-NET pentru educație TIC în interviul acordat digi24.ro. De asemenea, acesta remarcă că poate exisa o cooperare între cele două țări și pe plan turistic, însă afirmă că România este o țară încă necunoscută pentru coreeni și din cauza lipsei informației despre țara balcanică, nu numai a distanței, și că e nevoie de un efort susținut pentru a face România mai cunoscută pe plan extern.

            De asemenea, putem observa că la nivel comercial, legăturile dintre România și Coreea de Sud prind contur. Astfel, conform lui Radu Zaharia, ministrul român al Economiei, schimburile comerciale dintre cele două state au ajuns la un miliard de dolari în 2013 și se presupune că această cifră se va dubla până în 2016. În ceea ce privește schimbul cultural, în România deja a început să se instaleze Hallyu sau Valul Coreean, iar în universitățile de prestigiu de la noi din țară există secții pentru limba, literatura și cultura coreeană și numeroase cooperări cu universitățile din Coreea. Menționabiă este și secția de limba și literatura română de la Universitatea de Studii Internaționale Hanguk din Seoul.

            Una dintre cele mai recente colaborări dintre statul român și cel coreean a avut loc la începutul acestui an, când delegația coreeană a făcut parte din comitetul de la cel de al șaptelea meeting Coreea-România privind cooperarea industrială. Ambele părți au discutat colaborarea în ceea ce privește construirea unui sistem electronic de comerț și a unei centrale hidroelectrice, precum și despre asigurarea de comerț, energia regenerabilă, tehnologia informației și de apărare (cibernetică), industria constructoare de nave și industria oțelului.

 

Surse:

1. http://www.gandul.info/international/video-epoca-de-aur-a-relatiilor-dintre-romania-si-coreea-de-nord-cum-i-a-pus-kim-ir-sen-lui-ceausescu-phenianul-la-picioare-9074215

2. http://www.wilsoncenter.org/event/romania%E2%80%99s-%E2%80%9Cfraternal-support%E2%80%9D-to-north-korea-during-the-korean-war-1950-1953

3. http://www.mediaddict.ro/acord-ciudat-aprobat-de-boc-cu-coreea-comunista-studentii-romani-ar-putea-ajunge-la-munca-patriotica-in-asia/

4. http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1027835/posts

5. http://www.economica.net/ce-trimitea-romania-in-cea-mai-inchisa-tara-din-lume_63775.html

6. http://www.ziare.com/international/coreea/ambasadorul-roman-la-seul-compara-coreea-de-nord-cu-romania-lui-ceausescu-1299570

7.http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Ambasadorul+Coreei+de+Sud+Romania+inca+este+considerata+o+tara+i

8. http://seoul.mae.ro/node/221

9. http://www.korea.net/NewsFocus/Policies/view?articleId=117427

10. https://csea.wikispaces.com/file/view/14.+Prin+culisele+relatiilor+romano+sud-coreene+.pdf

Traducerea și adaptarea: 강현재

 

Română
Votare: 
5
Average: 5 (1 vote)