Relicve nou-descoperite indică folosirea conceptului de numărare încă din paleolitic

            Aproximativ 15 000 artefacte arheologice din epoca superioară a paleoliticului (c. 40 000 – 10 000 î.H.) au fost dezgropate recent în timpul excavațiilor din jurul râului Namhangang din comitatul Danyang, Chungcheongbuk-do (Provincia Chungcheong de Nord).

Situl Suyanggae

            Investigațiile au fost efectuate la situl Suyanggae, o zonă calcaroasă unde au fost întreprinse mai multe săpături. Cercetătorii au descoperit o gamă largă de articole de piatră, inclusiv ciocane  și  „unelte fulg” (flake tool). Cărbunele găsit în stratul secundar unde au fost descoperite și artefactele ne sugerează că nou-descoperitele relicve au fost confecționate acum 18 000 ani în urmă.

            În zona unde au fost găsite artefactele s-au identificat trei tipuri de straturi geologice diferite, fiecare având ciocane de piatră, „unelte fulg” și alte articole din piatră de diferite feluri, variind în formă și în dimensiune. Arheologii cred că producția de articole din piatră era centralizată în această regiune.

            Cel mai interesant lucru este faptul că în cel mai adânc strat din cele trei s-a descoperit un articol de gresie, mai exact o piatră alungită cu semne clare făcute de om. Aceasta are 20,6 cm în lungime, 8,1 centrimetri pe lățime și 4,2 grosime, având 22 semne gradate pe o parte. Acest articol de gresie i-a făcut pe cercetători să ajungă la teoria conform căreia oamenii din paleolitic foloseau un concept de numărare. Totuși, această teorie încă mai are nevoie de dovezi pentru a se concretiza.

            Conform Administrației Patrimoniului Cultural (APC), organizația guvernamentală care a condus aceste excavațiuni, acest tip de relicve nu au mai fost găsite nicăieri în Asia de Est și sunt considerate a fi cele mai importante artefacte și cele mai semnificative pentru această epocă, conducând la o mai bună înțelegere a omului preistoric.

Sursa: korea.net

Traducere: 강현재

          

Română
Votare: 
0
No votes yet