Șamanismul coreean

În șamanismul coreean, fiecare element are propriul spirit : aceasta este credința că fantomele, spiritele și geniile (spirite protectoare și gardieni) pot influența soarta fiecărei ființe umane. Cea mai mare parte a șamanilor sunt femei, cunoscute ca Mudang (무당) sau Tangol (당골), care au puterea mediatizării relațiilor dintre spirite, zei și oameni (ritualul purificării 굿 Gut), vindecarea bolilor, practicarea exorcismului împotriva spiritelor rele, comunicarea cu morții și îndrumarea spiritelor defuncților spre viața de apoi. În timpul ritualurilor pot intra în transă: sufletul șamanului părăsește corpul pentru a călători în alte lumi.

Există două tipuri de șamani: Seseummu (세습무), care moștenesc puterea de la un alt șaman, prin intermediul sangu, sau Kangshinmu (강신무), care o primesc prin intermediul unei ceremonii.

În general, în timpul Naerim-gut (내림굿), ritualul inițierii pentru a deveni șaman, aceștia se îmbonlăveau (Shinbyeong – boala spiritului), prezentând simptome cum ar fi pierderea apetitului, insomnia, halucinații vizuale sau auditive. Aceste simptome ar fi putut fi ușurate de Gangshinje, în cadrul cărora Mudang primeau un spirit propriu ca ghid. Indiferent de cum și-a obținut poziția în mod tradițional, șamana aparținea celei mai joase clase a unui oraș, nimită Cheonmin (천민).

Ritualul numit Gut a contribuit la transmiterea pe cale orală, din generație în generație, a folclorului coreean și în plus și tatăl acestora din urmă. Există diverse variante ale acestuia - Naerim-gut(내림굿), Dodang-gut (도당굿), Ssitgim-gut (씻김굿) etc.

În cadrul Gut , șamana oferă un sacrificiu, iar apoi, prin cântec și dans, roagă spiritele să intervină pentru rezolvarea problemelor vieții cotidiene ale fiecărui om. În timpul ritualului, șamana își schimbă de multe ori costumul. Coreeni erau convinși că era nevoie de lăudarea indirectă a măreției divinității pentru a obține beneficii majore prin puterea de rezolvare a propriilor probleme. Ca urmare, miturile orale coreene se axează pe povestirea faptelor lui Dumnezeu.

Dodang-gut are scopul de a întări prosperitatea unui sat sau oraș. Acesta are loc anual sau la fiecare doi trei ani, în noul an fie în toamnă sau primăvară.

Ssitgim-gut este utilizat pentru purificarea sufletului morților. Defapt, potrivit credinței coreene, cine murea nu putea accede la viața de după moarte, din cauza impurității spiritului.

Sursa:

http://mitologiaorientale.wordpress.com/2012/12/17/sciamanesimo-coreano/

Traducere din limba italiană în limba română: Helen Chal

  

Română
Votare: 
0
No votes yet