삼한 Samhan

            Samhan este denumirea celor trei confederații (Mahan, Byeonhan și Jinhan) de pe teritoriul peninsulei coreene ce s-au format în jurul secolului I î.H., după căderea Gojoseonului . Samhan mai sunt cunoscute și ca Samjoseon sau ca cele Trei Proto-regate, denumirea lor provenind din cuvântul sino-coreean Sam („trei”) și cuvântul de origine coreeană Han  care se traduce prin „măreț”. Deși Han a fost transliterat în caracterele chinezești  韓, 幹  sau 刊, nu are nicio legătură cu denumirea imperiului chinezesc Han sau cu alte regate/dinastii chinezești numite la fel (漢, 韓). De fapt, denumirea Han apare în mai multe denumiri ale Coreei, printre care și a aceleia actuale: 대한민국  Daehanminguk („ Națiunea oamenilor marelui Han”-Coreea de Sud) sau 한국 Hanguk („Națiunea Han”-Coreea de Sud)   și 북한 Pukhan („Hanul de Nord“- Coreea de Nord). Perioada Samhan este în general considerată  o subdiviziune a perioadei celor Trei Regate.

            Cele trei confederații Han

             Samhan au fost considerate a fi confederații de orașe fortificate. Se pare că fiecare avea o clasă conducătoare a cărei putere era un mix de politică cu șamanism. Deși fiecare stat avea un conducător propiu, nu există nicio dovadă a unei succesiuni sistematice.

            Numele fostului stat Jin a fost preluat de confederația Jinhan dar și de Byeonhan care avea numele alternativ de Byeonjin. Mai mult, liderul Mahanului (Mahanul se formase pe teritoriul fostului Jin) a continuat să-și atribuie titlul de rege al Jinului, afirmând astfel suzeranitate nominală asupra a toate cele trei confederații ale Samhanului.

            Mahan (ma=„sud”) era cel mai mare și mai dezvoltat dintre cele trei confederații. Era format din 54 de state mai mici, una dintre ele cucerindu-le pe celelalte și devenind centrul regatului Baekje. Se consideră că Mahan era situat în sud-vestul peninsulei coreene, pe teritoriul actualelor provincii Jeolla, Chungcheong și o parte din provincia Gyeonggi.

            Jinhan era alcătuit din 12 state mici, care s-au cucerit unul pe celălalt, formând astfel centrul regatului Silla. Se crede că era situat la est de valea râului Nakdong (jin=„est”), iar despre Byeonhan (byeon=strălucitor), alcătuit tot din 12 state mici care mai târziu au fost cucerite de confederația Gaya, se crede că era situat în sudul și în vestul acestei văi.

            Istorie

            Când Gojoseonul a fost învins de dinastia Han a Chinei în 108 î.H., regiunea nordică a peninulei și Manciuria au fost ocupate de state ca Buyeo, Goguryeo, Okjeo, Dongye etc. Data tradițională a fondării regatului Goguryeo este anul 37 î.H., însă câteva consemnări istorice chinezești afirmă că ar fi 75 î.H. sau posibil chiar mai devreme, în timpul secolului al II-lea î.H. China a ridicat pe fostul teritoriul al Gojoseonului 4 comanderii, însă 3 dintre ele s-au prăbușit rapid din cauza rezistenței coreene. Goguryeo treptat și-a cucerit și absorbit toți vecinii mai mici, distrugând ultima comanderie chinezească în 313.

            În partea sudică a peninsulei se crede că, concomitent cu căderea Gojoseonului (mai exact a Wiman Joseonului), s-au format confederațiile Samhan deoarece fostul stat Jin a dispărut cam în jurul anului 108 î.H. din consemnările istorice scrise. Baekje a fost fondat în 18 î.H. pe teritoriul Mahanului și a început încet încet să pună stăpânire pe teritoriul acestuia. A treia viitoare mare putere din peninsula coreeană, Silla, s-a format din unificarea a 6 triburi din Jinhan, în jurul anului 57, după care a început să pună stăpânire, la fel cum a făcut Baekje cu Mahanul,  pe acesta. Cat despre Byeonhan, acesta a fost absorbit de confederația Gaya, care mai târziu a fost anexată de Silla.

            Datorită acestei continuități, mulți istorici consideră că perioada celor Trei Proto-regate a început odată cu căderea Gojoseonului, însă acestea au dominat peninsula ca regate doar până la începutul secolului al IV-lea e.n.

            Geografie

            Locația exactă a confederațiilor este încă disputată de istorici. Este foarte probabil ca acestea să-și fi schimbat granițele în timp. Samguk Sagi indică faptul că Mahan era situat în regiunea nordică mai târziu ocupată de Goguryeo, Jinhan în regiunea ocupată mai târziu de Silla și Byeonhan în sud-vestul regiunii ocupate mai târziu de Baekje. Totuși, conform consemnărilor din San guo zhi, Mahan se afla în sud-vest, Jinhan în sud-est și Byeonhan între ele.

            Satele se aflau adânc în interiorul munților, unde se puteau apăra relativ de orice atac. Deseori se construiau fortărețe montane pentru a fi locuri de refugiu în timpul războaielor. Se crede că statele confederațiilor aveau un teritoriu cât un orășel din ziua de azi.

            Conform consemnărilor istorice și dovezilor arheologice, rutele maritime și fluviale erau principalul mijloc de transpot pe distanțe lungi dar și de comerț așa că nu e surprinzător faptul că Jinhan și Byeonhan au devenit cunoscute centre de comerț în acea perioadă, dat fiind faptul că se aflau lângă râul Nakdong.

            Cultura fierului

            Caracteristicile majore ale perioadei Samhan includ răspândirea producției obiectelor din fier pentru uzul zilnic și introducerea ceramicii cenușii cu model bătătorit. Descoperirile arheologice din această perioadă provin în principal din Nakrang și Goguryeo în nord și din Samhan în sud. Byeonhan era principalul furnizor de armuri din fier și arme pentru nord-estul Asiei.

            Introducerea tehnologiei fierului a facilitat dezvoltarea agriculturii dar și accelerarea integrării politice și formarea unei concentrații mai mari de putere și avere. Conform unor înregistrări istorice, în regiunea provinciei actuale Jeolla se afla un centru major de cultivare a orezului. De asemenea, au fost găsite numeroare artefacte ce aparțin fie culturii coreene a pumnalelor din bronz, fie culturii chinezești a Hanului dar și dovezi ale unei culturi de stepă nordică, indicând faptul că Samhan avea relații comerciale cu imperiul Han dar și cu alte zone.    

            Relațiile externe și comerțul

            Până la expansiunea Goguryeo-ului, relațiile externe ale confederațiilor Samhan erau în mare limitate la comanderiile chinezești situate pe teritoriul fostului Gojoseon. Se pare că Lelang, cea mai durabilă dintre comanderii, avea, mai degrabă, relații diplomatice separate cu fiecare mic stat în parte decât cu o  întreagă confederație.         

            La început, relațiile erau un fel de sistem comercial-politic în care ”tributul” era dat la schimb pentru titluri sau pentru daruri prestigioase. Fiecărui șef de trib îi era oferit câte un sigilu oficial cu care putea realiza comerțul cu comanderii, însă, după căderea regatului Wei în secolul al III-lea, conform rapoartelor din San guo zhi, comanderia Lelang înmâna astfel de sigilii oricărui om, deci nu mai puteau fi considerate însemne ale autorității locale.   

    

            De asemenea, comanderiile chinezești  furnizau și bunuri de lux și produse locale pentru consum.  Monede și podoabe din mărgele aparținând dinastiei Han au fost găsite pe teritoriul peninsulei coreene, care, probabil, erau date la schimb pentru fierul local și pentru mătase. După secolul  al II-lea e.n., cum influența chineză s-a diminuat, au început să fie folosite lingouri din fier ca valută de schimb între Jinhan și Byeonhan.

            Au existat și relații comerciale cu statele japoneze, cele mai multe implicând schimburi cu vase ornamentale din bronz japoneze pentru fierul coreean. Aceste relații comerciale s-au schimbat însă începând cu secolul al III-lea (d.H.), când federația Yamatai din Kyushu a monopolizat comerțul cu Byeonhan.

            Succesiune

            Istoricii din Goryeo au identificat Mahan, Jinhan și Byeonhan cu Goguryeo, Silla și Baekje, ceea ce este susținut și de Samguk Sagi, Samguk Yusa și Jewang Ungi.  Uneori, termenul de Samhan era considerat a fi sinonim cu Samguk (cele Trei Regate coreene). Acest punct de vedere fusese susținut anterior și de Choi Chiwon, un învățat confucianist de seamă din perioada târzie a Sillei. Mai mult, consemnările din Istoria regatului Song afirmă că originea etnică a regatului Jeong-an, un stat succesor al Balhae-ului, ar fi Mahan.

 

Sursa: wikipedia.org, newworldencyclopedia.org

Traducere: 강현재

           

          

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet