상대등 Sangdaedeung

            Sandaedeung (상대등, 上大等, Primii dintre Daedeung sau „Excepționalii de pe locul I”) erau cele mai înalte funcții de la curtea regală din Silla, echivalentul  consilierilor reginei/regelui în Europa. Consilierii de la Sangdaedeung erau aleși dintre oamenii cu „os adevărat” (jingeol). Aceștia prezidau peste consiliul Hwabaek (화백, 和白), un comitet consultativ în luarea deciziilor de către rege, format din aristocrați cu ranguri mari ce dețineau titlul de Daedeung (대등, 大等).

            Principalele îndatoriri ale consiliului erau de a lua decizii cu privire la chestiuni importante de stat, cum ar fi succesiunea la tron sau declarațiile de război. Existența acestui consiliu datează din perioada timpurie a regatului Silla, lucru ce reflectă originile tribale ale acestuia. De-a lungul istoriei Sillei, consiliul Hwabaek condus de Sangdaedeung a servit ca o verificare a autorității regelui. Prima femeie ce a fost aleasă ca Sangdaedeung este Kim Jan Di.

            În timpul perioadei mijlocii a dinastiei Silla, imediat după unificarea Peninsulei de către aceasta, autoritatea guvernamentală a fost transferată de la Sangdaedeung la Oficiul Cancelariei (Jipsabu, 집사부, 執事部) condus de un prim-ministru (Sijung, 시중, 侍中 sau, alternativ, Jungsi, 中侍), oficiu ce a fost stabilit în 651 drept prima instituție din aparatul administrației centrale, lucru ce reflectă eforturile monarhiei de a micșora puterea și influența unei nobilimi independente prin bazarea pe Jipsabu ce era de inspirație chineză decât pe consiliul Hwabaek, a cărui existență era sprijinită de vechile privilegii și clanuri aristocratice. În urma mai multor provocări la adresa autorității sale, regele Sinmun l-a executat pe Sangdaedeung Gungwan în 681 pentru complicitate la revolta lui Kim Heumdol (김흠돌, 金欽突).

            În ciuda numeroaselor încercări de a îi fi limitată puterea, funcția Sangdaedeung a rămas până la prăbușirea dinastiei Silla drept cea mai înaltă și mai prestigioasă dintre toate funcțiie guvernamentale, care putea să obțină tronul pentru sine pentru perioade scurte de timp (inițial). În perioada târzie a dinastiei Silla, perioadă în care tronul era încontinuu contestat, câțiva Sangdaedeung au devenit chiar monarhi (evident, pe perioade mai lungi de timp).

            De asemenea, Sangdaedeung mai erau cunoscuți și ca Sangsin (상신, 上臣).

Sursa: wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet