Scurtă istorie despre relațiile dintre Japonia și Coreea

            Relațiile dintre cele două țări  au inceput acum aproximativ 2000 de ani, odată cu răspândirea scrierilor chinezești care a avut loc și cu ajutorul Coreei, dar și datorită schimbului cultural dintre Baekje, un regat antic din peninsula coreeană, și Japonia.  În perioada timpurie a Coreei existau multe schimburi diplomatice dar și comerciale cu China, însă, din secolul al XIV-lea, aceste relații au devenit din ce în ce mai tensionate din cauza atacurilor piraților japonezi asupra navelor coreene.

            Unul dintre cele mai faimoase conflicte dintre Coreea și Japonia a fost cel din timpul dinastiei Joseon odată cu Invazia japoneză (1592-1598). Războiul a fost condus de Toyotomi Hideyoshi, cel care a unificat Japonia. Acesta s-a terminat odată cu moartea lui Hideyoshi și înfrângerea armatei japoneze de către rezistența coreeano-chineză.

            După nu foarte mult timp, Coreea a devenit practic parte a dinastei chineze Qing ce a ținut până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când s-a prăbușit  în timpul Primului Răboi Sino-Japonez. După acesta, regina Min a fost ucisă de asasini japonezi și, odată cu înfrângerea Rusiei Imperiale de către Japonezi, Coreea a devenit parte a Imperiului Japonez din 1910.

            În următorii 35 de ani, Coreea s-a aflat sub ocupație japoneză, existând multe rezistențe și revolte împotriva Imperiului Japonez. Cea mai cunoscută este Mișcarea pentru Independență de la 1 martie, în 1919; japonezii au raportat că au fost omorâți 553 oameni și peste 12 000 arestați în timpul protestului, însă în realitate numerele sunt mult mai mari. Stăpânirea japoneză s-a încheiat în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial , punct în care a avut loc și ”ruperea” Peninsulei Coreene în două, adică formarea celor două Coreei ca state independente.

            Relații pașnice între Japonia și Coreea au început în 1960 și s-au dezvoltat încetul cu încetul pe parcursul următorilor 50 de ani, singura zonă curentă de dispută fiind Insulele Dokdo care sunt administrate de Coreea, dar aclamate de japonezi ca fiind ale lor. Desigur, încă mai există oameni care au resentimente față de Japonia din cauza a ceea ce s-a întâmplat în trecut, însă societatea coreeană, la fel ca întreaga lume, este într-o continuă evoluție.

Sursa: modernseoul.org

Traducere: 강현재

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet