서학 Seohak

               Seohak (lit.  ''Învățăturile vestice'') a reprezentat introducerea tehnologiei, filozofiei și, cel mai vizibil, a catolicismului și a ideiilor occidentale în Joseon în secolul al XVIII-lea.  Mai este cunoscută și ca Cheonjuhak 천주학 (lit '' Învățături cerești''). Opusul Seohak a fost Donghak (lit. ''Învățăturile estice''), care caracteriza neoconfucianismul și alte moduri tradiționale de gândire. 
 
Istorie
 
               Catolicismul și Seohak au fost introduse în Joseon indirect în secolul al XVIII-lea prin intermediul mesagerilor regali care aduceau cărți din vizitele pe care le făceau în Qing. În acest fel, Seohak ''a intrat'' în Coreea sub formă de cărți străine traduse în chineza clasică, fiind introdus, totodată, și catolicismul fără directa influență a misionarilor catolici, aceștia venind în Coreea abia în 1836. 
               Seohak a fost văzut mai degrabă ca o filozofie occidentală decât ca introducere a catolicismului, această ''mișcare'' fiind acceptată la început doar de câteva minorități de gânditori și chiar și mai puțini dintre aceștia acceptând catolicismul ca aspect al Seohak.
               Se crede că, în 1784, după ce Yi Sung-hun a fost botezat la Beijing, a revenit în Hanyang și l-a botezat pe Yi Byuk în locația de astăzi a catedralei Myeongdong, primind permisiunea de a boteza de la Kim Pom-u. În primăvara anului 1785, aici au avut loc arestarea celor care participau la întâlniri religioase (creștine), printre care și Yi Sung-hun și Kim Pom-u. Dacă Yi Sung-hun avea să fie eliberat mai târziu,  Kim Pom-u  va deveni primul martir catolic al Coreei.
             Mulți din elita coreeană au văzut Seohak ca o formă modificată a budismului care amenința ordinea socială a timpului prin promovarea ideii de egalitate între oameni. Pe deasupra, mulți coreeni catolici refuzau să facă ceremoniile pentru strămoși din cauza unor conflicte religioase ceea ce a condus, cel mai probabil, la Persecuția Catolică din 1801.
 
sursa: wikipedia.org
traducere: 강현재
Română
Votare: 
0
No votes yet