서울 Seoul

  • Date generale
 
Fosta reşedinţă regală şi actuala capitală a Coreei de Sud, Seul este astăzi al zecelea mare oraş al lumii, în care trecutul şi prezentul coexistă într-o manieră fascinantă. Palatele cu vechime de secole, porţile, templele şi preţioasele obiecte de artă din muzee atestă trecutul glorios al oraşului, în timp ce faţadele sclipitoare ale zgarie – norilor şi traficul intens sunt o dovadă al prezentului palpitant. Având o populaţie de mai mult de zece milioane de locuitori, oraşul este nu numai capitala administrativă a Republicii, ci şi centrul său politic, economic, cultural, educaţional.
Există în Seul cinci palate regale, care datează din timpul regatului Joseon (1392-1910): Kyeongbokkung, Teoksugung, Changdeokgung, Changzeonggung şî Gyeonghuigung. Trebuie menţionat şi vechiul templu regal Joseon Piwon, sau Grădina Secretă, aflată în apropierea palatului Changdokkung, care se remarcă, şi ea, prin peisaje încântătoare şi construcţii clasice.1

 
  • Geografie
Seoul este situat în nord-vestul țării, sub linia de demarcație, pe râul Han. Este singurul oraș din Coreea de Sud fără transcriere în hanja. Zona Națională a Capitalei Seul, ce include metropola Incheon și majoritatea provinciei Gyeonggi, are 24.5 milioane de locuitori. 
 Are o suprafață de 605.25 km²,[1] cu o rază de 15 km, fiind împărțit de râul Han în partea de nord și cea de sud. Râul Han și împrejurimile lui au jucat un rol important în istoria Coreei. Cele trei Regate coreene s-au luptat pentru acel pământ, unde râul era folosit ca rută de comerț cu China (prin Marea Galbenă). Însă râul nu mai este folosit ca rută de comerț, deoarece estuarul său este situat la granița dintre cele două Corei, unde civilii nu au acces. Granița orașului e reprezentată de opt munți.
Zona Națională a Capitalei Seul găzduiește patru locuri din patrimoniul UNESCO: palatul Changdeokgung, fortăreața Hwaseong, templul Jongmyo și Mormintele Regale ale Dinastiei Joseon.
  • Climă
Seulul este la granița dintre climatul umed tropical și climatul temperat-continental. Verile sunt în general calde și umede, cu musonul Asiei de Est având loc din iunie până în iulie. August, cea mai caldă lună, are o temperatură medie de 22.1-29.5 grade Celsius, cu temperaturi mai mari posibile. iernile sunt de obicei reci cu o temperatură medie în ianuarie de -6.1-1.6 grade Celsius și sunt în general uscate, cu o medie de 28 de zile de ninsoare pe an.
Istorie
Colonizarea a început în Baekje, Wiryeseong, în 17 î.Hr. Se crede că locația Wiryeseongului e între granițele Seulului de azi, iar ruinele ar putea fi la Pungnap Toseong, sau Mongchon Toseong. A devenit capitala dinastiei Joseon în 1394. În perioada ocupării japoneze la începutul secolului al XX-lea, timp în carea fost numit Gyeongseong (경성; 京城; japoneză: Keijō), multe părți istorice și culturale ale Seulului au fost schimbate. [necesită citare] După obținerea independenței față de Japonia în 1945, coreenii au redenumit orașul Seul. În 1949, Seulul a fost separat de provincia Gyeonggi și a primit statutul de "Seul, oraș special". În 1950, În timpul războiului coreean, Seulul a fost ocupat de trupe nord-coreene și orașul a fost aproape în întregime distrus. Orașul a fost recucerit de forțele ONU pe 14 martie, 1951. De atunci, granițele orașului s-au extins treptat în diviziunile administrative apropiate: Gimpo, Goyang, și Shiheung.Granițele de azi au fost stabilite în 1995.
  • Diviziuni administrative

Seulul este împărțit în 25 de gu(구; 區) (district).[2] Gu-urile variază ca dimensiune (de la 10 la 47 km²) și populație (de la mai puțin de 140,000 la 630,000). Songpa e districtul cel mai populat, iar Seocho, cel mai mare. Guvernarea fiecărui gu are multe funcții îndeplinite și de guvernări ale orașelor în alte jurisdicții. Fiecare gu este împărțit în mai multe dong(동; 洞) sau vecinătăți. Unele gu au puține dong în timp ce altele, precum Jongno-gu, au un număr foarte mare. În total, există 552 dong-uri(행정동). Dong-urile sunt împărțite la rândul lor într-un total de 13.787 tong(통; 統), acestea fiind și ele împărțite într-un total de 102.796 ban.
Dobong-gu (도봉구; 道峰區)
Dongdaemun-gu (동대문구; 東大門區)
Dongjak-gu (동작구; 銅雀區)
Eunpyeong-gu (은평구; 恩平區)
Gangbuk-gu(강북구; 江北區)
Gangdong-gu (강동구; 江東區)
Gangnam-gu (강남구; 江南區)
Gangseo-gu, (강서구; 江西區)
Geumcheon-gu (금천구; 衿川區)
Guro-gu(구로구; 九老區)
Gwanak-gu (관악구; 冠岳區)
Gwangjin-gu(광진구; 廣津區)
Jongno-gu (종로구; 鍾路區)
Jung-gu, (중구; 中區)
Jungnang-gu(중랑구; 中浪區)
Mapo-gu (마포구; 麻浦區)
Nowon-gu(노원구; 蘆原區)
Seocho-gu (서초구; 瑞草區)
Seodaemun-gu (서대문구; 西大門區)
Seongbuk-gu(성북구; 城北區)
Seongdong-gu(성동구; 城東區)
Songpa-gu(송파구; 松坡區)
Yangcheon-gu (양천구; 陽川區)
Yeongdeungpo-gu (영등포구; 永登浦區)
Yongsan-gu (용산구; 龍山區)
 
  • Numele orașului
 
De-a lungul timpului, Seulul a purtat numele de Wirye-seong(위례성; 慰禮城, era Baekje), Hanju (한주; 漢州, era Silla), Namgyeong (남경; 南京, era Goryeo), Hanyang (한양; 漢陽, timpul dinastiei Joseon), Gyeongseong (경성; 京城, timpul ocupației japoneze. Numele actual are originile în cuvântul coreean pentru capitală, despre care se crede că e un derivat al cuvântului Seorabeol (서라벌; 徐羅伐), ce se referea, la origini, la Gyeongju, capitala regatului Silla.
Spre deosebire de majoritatea locurilor din Coreea, Seulul nu are corespondent în hanja (caractere chinezești utilizate în limba coreeană). Numele chinez recent ales pentru Seul este 首尔 (simplificat), 首爾 (tradițional) (Shǒuěr), care sună asemănător cu „Seul” când e pronunțat în limba mandarină. Folosirea vechiului nume, 汉城 (simplificat), 漢城 (tradițional) (Hancheng) nu e însă ceva neobișnuit.2
 
  • Atracţii 
Turnul Namsan
 
Cunoscut şi ca Turnul N Seoul, acest minunat loc de vizitat oferă o imagine de neuitat asupra oraşului Seoul. Mulţumită peisajului ce îl poţi vedea, Turnul Namsam este unul din cele mai populare destinaţii turistice. Acest punct de observaţie şi comunicare este localizat la 262m pe Muntele Namsam şi la 480 m deasupra nivelului mării. A fost construit în 1968 şi deschis publicului în 1980.
Pentru a ajunge sus ai 2 opţiuni: telegondola sau scările. Din cauza milioanelor de scări, a doua opţiune e puţin cam  epuizantă, mai ales dacă nu eşti în formă sau vizitezi locul în mijlocul verii. Desigur, dacă alegi scările, ai posibilitatea să te bucuri mai mult de privelişte. Cel mai mult e recomandat, în cazul în care se urcă pe scări, să fie la apus, deoarece priveliştea atunci este şi mai frumoasă.
 
 
Telegondola te duce pe o platformă de observaţie, iar dacă vrei să intri în interiorul turnului şi, dacă vrei să ajungi până în vârf, trebuie să cumperi un bilet .Dacă nu vrei să urci chiar atât de sus, te poţi odihni la diferite terase, să bei o cafea, să mănânci ceva sau poţi vizita Muzeul Teddy Bear din apropiere.
 
Ce este mai impresionant în afară de vederea minunata asupra oraşului, este reprezentat de milioanele de lacătele ale dragostei ataşate de cupluri pe gardul de protecţie şi alte locuri amenajate din turn. Ambii parteneri dintr-un cuplu îşi exprimă dragostea prin mesaje scrise pe lacăte şi după ce le leagă şi le închid, aruncă cheile. De obicei, acestea conţin numele lor şi mesaje de dragoste.3
 
 
 
 
Palatul Gyeongbuk
 
 
Gyeongbokgung, cunoscut sub numele de Palatul Gyeongbok, este un palat regal situat în Seul, Coreea de Sud. Primul palat a fost construit în 1394 şi reconstruit în 1867, acesta fiind palatul regal principal şi cel mai mare dintre cele “Cinci Mari Palate ” construite de dinastia Joseon. Numele palatului, Gyeongbokgung, se traduce ca “Palatul mult binecuvânt de cer.“
Aproape distrus de guvernarea colonială japoneză în secolul al 20-lea, complexul palatului, înconjurat de un zid antic, a fost readus la forma sa originală de dinaintea distrugerii. Începând din 2009, aproximativ 40% din numărul iniţial de clădiri originale ale  palatului au fost  reconstruite. Gyeongbokgung, sau Palatul Gyeongbok, a fost construit iniţial în 1394 de către regele Taejo, primul rege şi fondator al dinastiei Joseon, numele său fiind dat de către un ministru influent pe nume Jeong Dojeon. Ulterior, palatul a fost extins continuu în timpul domniei regelui Taejong şi regelui Sejong cel Mare. Acesta a fost grav avariat de un incendiu în 1553, iar restaurarea lui costisitoare a fost  făcută de Regele Myeongjong, fiind finalizată în anul următor.
Cu toate acestea, 4 decenii mai târziu, majoritatea ariei palatului  a fost incendiată până  la sol pe timpul invaziilor japoneze din Coreea (1592-1598). Palatul a fost lăsat în ruine pentru următoarele trei secole.
În  1867, în timpul domniei Daewongun, clădirile palatului au fost reconstruite formând un complex masiv, cu 330 clădiri, având 5792 camere. Aşezat pe un total  de 432.703 de metri pătraţi de teren, a devenit din nou un simbol iconic atât pentru naţiunea coreeană cât şi pentru familia ei regală. În 1895, după asasinarea Împărătesei Myeongseong de către agenţii japonezi, soţul ei, împăratul Gojong, a părăsit palatul. Familia regală nu a mai revenit în acest palat.4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Piaţa Namdaemun
 
Piaţa Namdaemun e localizată în centrul oraşului Seoul, fiind cea mai mare piaţă tradiţională din Coreea de Sud, de unde poţi cumpăra haine pentru femei, bărbaţi, copii, diferite mâncăruri, dulciuri, băuturi, produse locale sau importate, dar şi alte bunuri. Majoritatea magazinelor au propriile făbricuţe şi îşi pregătesc/ cofecţionează propriile produse vânzând şi multe produse şi la preţuri acceptabile ce le permit vizitatorilor să cumpere multe lucruri. Vizitatorii străini au gusturi diferite: japonezii sunt interesaţi mai mult de mâncare precum alge, ginseng în timp ce chinezii sunt mai interesaţi de îmbrăcăminte şi diverse alte bunuri. Pe de altă parte, majoritatea turiştilor din vest se bucură doar de ambianţa din piaţa tradiţională.5
 
 
 
 
 
 
 
Banpo- fântâna gigantică
 
Ai conduce pe un pod care seamană cu o fântână gigantică? Ai ocazia să faci asta în Seul.
Podul Banpo din sudul Coreei a devenit atracţia turiştilor de pretutindeni după ce a primit un facelift care face ca faimoasa cascadă din New York să pară insignifiantă.
 
De-o parte şi de alta a podului construit deasupra râului Han au fost create orificii prin care se scurg în fiecare minut câte 190 de tone de apa.
 
Deasupra acestora au fost montate aproximativ 10.000 de LED-uri colorate diferit, astfel că turiştii au impresia că traversează un val de culoare.
Podul-fântână, construit în 1982, a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind singurul cu cea mai lungă fântână şi cele mai multe LED-uri din lume.
 
Banpo măsoară 1,140 m lungime şi a devenit deja principala atracţie turistică din Seul, care va contribui cu siguranţă la recunoaşterea acestuia ca oraş eco-friendly.6
 
 
 
 
Edae
 
Edae este o zonă de cumpărături care se află în faţa Universităţii pentru Fete Ewha ( prescurtat Edae) .Edae e cunoscut pentru hainele foarte moderne şi feminine, şi pentru hainele în toate stilurile la preţuri convenabile.
Partea distractivă în Edae este ca sunt multe, multe străzi încâlcite şi mici, aşa că poţi "explora" zona de-a dreptul, deoarece nu o să dai de acelaşi magazin de doua ori( şansele să o faci sunt foarte reduse). 7
 
 
 
 
 
 
 
Magazinul universal Shinsegae
 
Magazinul universal Shinsegae este locul unde locuitorii oraşului Seoul îşi lasă o mare parte din bani cumpărând diferite produse. Este unul din cele 3 mari magazine din Seoul (celelalte două fiind Lotte şi Hyundai), fiind un imperiu cu toate tipurile de mărfuri.
La subsol, femeile din Coreea se înghesuie să cumpere mâncare deja preparată şi peşte proaspat la finalul fiecărei zile. Fiind poftit de toata lumea, trebuie să ajungi să guşti îndrăgitul kimchi, varza picantă fermentată tradiţional în borcane sub pământ.
La etajele superioare se afla magazinele de lux ce te invită să vezi ultimele tendinţe în modă precum pantofii Ferragamo sau eşarfele din mătase Hermes.
Pe acoperiş se alfă Grădina Shinsegae, unde ai un răgaz să te detaşezi puţin de la toata nebunia din magazine.
Magazinul se situează vizavi de Banca Coreeană Chungmuro, între Piaţa Namdaemun şi Districtul Comercial Myeongdong.8
 
Etajul 1
 
Aproape de intrare
 
Cafenea
 
Vedere de sus
 
Libraria Kyobo
 
Steff HotDog
 
Patinoar
 
Vedere de sus
 
Vedere de jos în sus
 
 
Surse:
1-culturacoreeana.forum-motion.com -articol realizat de Admin
2-wikipedia.org
3-blog.korea.net, traducere: NorinA
4-desydemeter.wordpress.com
5, 8-time/traveling/cityguide, traducere: NorinA
6-articol realizat de hong han (I Love Korea)
7-articol realizat de Simonetta241
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Editare: Kang Hyeon-jae
Română
Votare: 
0
No votes yet