Personalități istorice: 신윤복 Shin Yun Bok

Shin Yun Bok (신윤복), cunoscut  mai bine sub pseudonimul Hyewon, (născut 1758) a fost un pictor coreean din dinastia Joseon. El este cunoscut pentru descrierile sale realiste ale vieții de zi cu zi din timpul său.

Picturile sale au un gen erotic distinctiv,  fapt care a contribuit la expulzarea lui din institutul de pictură regal, Dohwaseo. Pictura a fost adesea o ocupație ereditară în perioada Joseon, deci se poate deduce că și tatăl și bunicul lui Hyewon au fost pictori.

Împreună cu Danwon și pictorul  Owon, Hyewon este amintit astăzi ca unul din cei "Trei Won(i)" ai picturii din perioada Joseon.

În picturile sale cu peisaje realizate în cerneală,utiliza lovituri ușoare consecutive într-o metodă similară cu cea a lui Yoon Jehong (윤제홍). El este cunonscut și pentru faptul că nu folosea metoda tradițională, cea în care se lăsa spațiu în picturi, ci umplea de obicei toată pânza.

Deși a pus sigiliul său pe cele mai multe dintre picturi, nici unul  nu arată ora sau măcar data creării lor, fiind așadar dificil să se definească progresia stilului său în pictură. A reprezentat  unul dintre pilonii în  pictura de acest  gen în epoca Joseon. A influențat, de asemenea, și mulți alți pictori.

Albumul său Hyewon Pungsokhwacheop (혜원 풍속화첩, picturile de mai sus sunt din acest album),conține 30 din picturile sale și a fost desemnat cea de A 135 Comoara Națională a Coreei de Sud, în anul 1970.

 

Sursa: wikipedia.org

Traducere: Seo Yun Mi/ Mimi

Română
Votare: 
0
No votes yet