신라 Statul Silla

Ce trebuie să știți despre Silla:
 
 • Unul dintre cele 3 regate, Silla a fost fondat în anul 57 înaintea erei noastre de către Pak Hyeokkeose 박혀꺼세.
 • Șase state din Seorabeol au avut o reuniune și s-a decis ca trei lideri să conducă statul prin rotație:  Park 박,  Kim 김 și Seok 석.
 • În 527, un nobil budist încearcă să explice celorlalți de ce ar trebui să se adopte budismul, însă i se taie capul. În locul sângelui roșu, a curs sânge alb. Coreenii cred că e un semn, astfel se adoptă budismul.
 • În sec III, Silla este invadată de un trib Goguryeo, însă reusește să scape de amestecul statului Goguryeo în treburile sale interne, și pune bazele dezvoltării naționale prin adoptarea oficială a budismului și reformarea sistemului politic.
 • În 580, se introduce primul cod administrativ, similar cu cel chinezesc (stratificare socială - 17 ranguri sociale).
 • În 536, Silla declară că își adoptă un nume de eră.<--break->
 • În 532, ultimul stat Gaya este cucerit, fiind încorporat complet în Silla.  Se pierd contactele cu Japonia.
 • Au ramas dovezi arheologice:  fortărețe,  altare,  temple budiste,  pagode,  un palat și un observator astronomic.  Aveau arme de calitate:  săbii lungi, săgeti și armuri.
 • Cultura a fost păstrată cel mai bine în mormintele aristocrației. Bunuri găsite în morminte:  coroane din aur,  cercei din aur,  brățări și inele din aur.
 • Religii practicate:  budism,  confucianism,  taoism,  șamanism.
 • Gyeongju a fost capitala Sillei timp de 100 de ani.
 • Dezvoltarea Sillei ca stat a început în secolul  I sub conducerea Regelui Naemul (primul rege al Sillei, a domnit până în secolul IV).
 • Regele Chinhung a fost cel mai mare rege din istoria Coreei.
 • Luptătorii Sillei s-au numit Hwarang sau "Flower Boys".  Au fost numiți așa deoarece erau îmbrăcați în haine cu flori,  foloseau machiaj pentru spectacole etc.  Erau conduși de călugărul Wongwang.
 • Hwanguyonsa - cel mai mare și mai important templu.  A fost ridicat în 553 și a stat în picioare până la invazia mongolă,  în 1238.
 • Templul Bulguksa a rămas intact până azi.
 • Cele trei regate nu au coexistat în armonie,  ci s-au atacat frecvent.
 • Costumele tradiționale au luat influențe chinezești.
 • Pavilioanele- erau locuri pentru banchetele invitaților regelui și/sau nobililor.
 • În 660, învinge Baekje.
 • În 668, învinge și Goguryeo, și devine unicul conducător- Silla Unificata.
 • Generalul Kim Yushin - cel mai iubit general din Coreea.
 • Silla este cunoscută pentru obiectele din aur și pentru felul în care este prelucrat.
 • Regele Munmu, cel care a unificat regatul, are mormântul sub ape în Marea Estului pentru a îl proteja împotriva Japoniei.
 • După căderea Goguryeo,  un fost general din Goguryeo a fondat Statul Palhae (698 e.n.~926 e.n.). Palhae deținea controlul asupra unei mari părți a fostului teritoriu Goguryeo și a înfruntat Silla.
 •  
 • Perioade:
1. 57 i.e.n. - fondarea
2. 551~576 e.n. - campanii ale Regelui Jinheung
3. 676~935 e.n. - Silla Unificata
4. 935 e.n. - predarea către Dinastia Goryeo
 
sursa: cursurile adminei Marina
 
 
 
Mai multe informații despre Silla
 
 În 57 î.Hr., în al șaselea sat a lui Saro sau Seorabeol a avut loc o reuniune a Consiliului în câmpia Gyeongju. Trei lideri au fost aleși din clanurile ParK, Seok și Kim și au condus regatul prin rotație. Din secolul al patrulea, domnia a devenit ereditară în cadrul clanului Kim. În secolul al treilea, Silla a fost invadată de un trib din Goguryeo care au trăit pe cursul superior al râului Hangang. Începând din secolul al patrulea, Silla a fost în măsură să controleze zona din jurul Nakdonggang, cucerind regatul Gaya. Expansiunea Sillei a fost posibilă în mare parte datorită amplasării sale geografice, care a fost la o distanță relativ sigură de frontiera chineză. Ca o indicație a puterii sale ca stat, Silla a avut un sistem de stratificare socială în care mâna de distincție se odihnea pe "calitatea de os" (Golpum): (osul sfant) (Seonggol) fiind cel mai mare grup și Jingol , urmată de trei ranguri mai mici.
 
Rămășițe arheologice din Silla sunt numeroase și includ forturi, altare, temple budiste, pagode, un palat, și chiar un observator astronomic (Cheomseongdae). Silla a fost, de asemenea, echipată cu arme de fier de înaltă calitate, inclusiv săbii lungi, vârfuri de săgeți, accesorii pentru cai și armură. Mânerele săbiilor au avut de multe ori smotocei elaborați. Silla a fost renumită pentru societatea sa de războinici tineri Hwarang (Flower of Youth), care a fost organizată de călugărul Wongwang.
Cultura Sillei a fost cea mai bine conservată în morminte ale elitei, existând 155 morminte bine conservate în capitala Gyeongju în monoterapie. Îngroparea bunurilor includeau coroane de aur, cercei din aur, curele cu pandantive dangling, brățări de aur și inele de aur, care s-au găsit pe fiecare deget de la un singur conducător. De fapt, Silla a fost menționată ca "națiunea de aur strălucitoare", în secolul al IX-lea, cunoscut arabilor ca "el Silla" (McCune 1976:3). Silla ar fi putut avea contact direct cu Occidentul pe mare, precum si prin "Drumul Mătăsii" (Nelson 1993:24).
China și obiceiurile tărilor vecine au început să influențeze Silla cu un secol înainte ca budismul să fie introdus și acceptat. Unele monumente de piatră cu inscripție chineză sunt o dovadă clară a faptului că Silla o țară educată în secolul al cincilea. Silla era un fel de  imitație a Xian-ului astfel cum a fost Nara in Japonia. Cel mai mare și cel mai important templu din Silla a fost Hwangnyongsa, ridicat în anul 553, care a durat până la invazia mongolă din 1238. Celebrul templu Bulguksa rămâne intact și în ziua de azi.
Cele Trei Regate nu au cautat o conviețuire simbiotică, atacându-se reciproc frecvent, singure sau în aliană. În cele din urmă, aliindu-se cu T'ang, Silla a cucerit cel mai mic bazin Hangang, prin Marea Galbena. Silla a învins apoi Baekje în 660 și Goguryeo în 668, devenind în cele din urmă domnitor unic al peninsulei ca Silla Unificată.
După înfrângerea din Baekje și Goguryeo, chinezii au încercat să stabilească o administrație care să reglementeze peninsula, inclusiv Silla. Silla a răspuns la aceasta agresiune ajutând rezistența aflată în mișcare a celor din Goguryeo din partea de nord și prin mutarea împotriva trupelor T'ang în partea de sud. Prin 671, Silla a luat vechea capitală din Baekje și în 676 s-a extins la Daedonggang. Invadatorii chinezi T'ang au trebuit să se retragă în Manciuria. În cele din urmă, în 735 au fost fortați să recunoască dominația Sillei asupra zonei situate la sud de Daedonggang.
Printre multele sale realizări, Silla ar putea fi creditată cu unificarea celor trei regate prin subtilitățile sale diplomatice, în care să permită ajutorul T'ang pentru cucerirea Baekjeului și Goguryeo-ului. Deși Silla a fost în imposibilitatea de a controla toate fostele teritorii din Goguryeo, peninsula a fost guvernata de un singur regat încă din secolul al șaptelea. 
În același timp, după căderea Goguryeo-ului, Dae Joyeong, un fost general din Goguryeo, a fondat Balhae (698-926) cu majoritatea oamenilor rămași din Goguryeo pe teritoriul său extins de la Raul Sungari Amur, în nordul Manciuriei, în provinciile de nord a modernei Coreei. Balhae a preluat controlul celor mai multe teritorii ale fostului stat Goguryeo și apoi s-a confruntat cu Silla. Cu toate acestea, mai tarziu, în 926, Balhae a fost cucerit de Khitan.
 
 
sursa: "Kimchi and it" de Choong Soon Kin
 
traducerea în limba română: Roxy
 
editat: Kang Hyeon-jae
 
Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet