Statul 고려 (Goryeo)

Română

 

 Cu unificarea, Silla a atins apogeul puterii și a prosperității. Începutul din mijlocul secolului al optulea, cu toate acestea, Silla a fost sfâșiată în bucăți de către liderii rebelilor: Gyeonhwon, care a fondat statul Baekje din Urmă (Latter Baekje) în Jeonju; Fostul prinț Silla, Gungye, care a stabilit statul Goguryeo din Urmă; și Wang Geon, un fost ministru al Gungye dintr-o familie mică de nobili în Gaeseong, care a răsturnat Gungye în 918. Puterea lui Wang Geon a crescut peste următoarele două decenii, și a percheziționat Baekje-ul din Urmă. În cele din urmă, Silla a cedat puterea lui Geon Wang, care a unit peninsula din nou și a fondat noul stat Goryeo, al cărui nume a fost derivat din Goguryeo.
Wang Geon a adoptat o politică de clemență față de aristocrasia Silla și chiar s-a casstorit cu o femeie din clanul regal Silla. El a rămas alertă pentru un posibil conflict între stat sau și statele nomade din nord de pe teritoriul fostului Goguryeo. De asemenea, el a informat că templele budiste nu au putut fi interferate cu, și a avertizat împotriva uzurpării și conflictelor interne între clanurile regale. El a încercat să justifice domnia să către superioritatea morală.
Al patrulea rege, Gwangjong (949-975), a instituit emanciparea sclavilor, în 956, pentru a restabili starea de rând a celor captivi nedrept. El a instalat de asemenea, un sistem de examinare de serviciu public de a recruta funcționari pe merit. Al cincilea rege, Gyeongjong (975-981), a împroprietărit pământ funcționarilor. Că Bruce Cumings (1997:40), un istoric și un expert în Coreea, a declarat, "dinastia Koryo [Goryeo] a domnit timp de doar o jumătate de mileniu, dar în zilele sale de glorie al dinastiei s-a clasat printre cele mai avansate civilizații din lume", în ciuda invaziei devastatoare din Mongolia.  
 Goryeo a angajat în comerțul cu Sung, China, iar economia de subzistență a fost construită pe agricultură. În ciuda eforturilor pentru abolirea sclaviei, societatea a fost compusă din straturi diferite, inclusiv muncitori agricoli, mineri, producători de mătase și de hârtie, fabricanți de ceramică și chiar sclavi. Deși au existat tot felul de proscriși, cum ar fi măcelari, muncitori de rschita și animatori, noi case ereditare aristocratice au apărut, elita folosind căsătoria ca o strategie de a-și extinde puterea familiilor. Această tradiție a stabilit că o căsnicie bună într-o familie aristocrată notabilă ar putea fi o scurtătură către puterea politică. Reziduri ai acestei tradiții încă persistă în societatea coreeană contemporană.Politica ideologică Goryeo s-a bazat pe confucianismu. În 992, în scopul de a îmbunătăți ideologia confucianistă, Seonhjong (981-997) a stabilit o universitate națională, alcătuită din șase colegii, care a devenit un vehicul important de pregătire pentru examenul serviciului public. În conformitate cu Injong (1122-1146) școlile au fost înființate în mediul rural de a educa tineretul local.Confucianismul, precum și budismul încă înflorește. Imprimarea woodblock-ului (un instrument muzical de percuție) în primul Tripitaka, canonul budist în traducere chineză, a fost finalizată în 1087. Geomancy (este o metodă de preziceri) bazat pe ideile Budismului și Taoismului a fost, de asemenea, popular printre oamenii Goryeo.  
 Goryeo celadon (este un termen pentru ceramică) a fost cea mai sărbătorită realizare artistică a dinastiei. Porțelan Sung înzestra stimulul pentru dezvoltarea acestui vas frumos deceladon a cărui culoare jad-verde delicat și decorațiunea remarcabilă reflecta simplitatea taoistă și liniștea budistă. Știința și tehnologia Goryeo au fost, de asemenea, extrem de avansate. Tehnica de imprimare woodblock Goryeo a permis publicarea de o mare varietate de cărți, și un sistem avansat de distribuție tehnologică de imprimare a metalului a fost conceput, astfel împinge data pentru primul tip de metal mobil la 1234, 200 de ani înnainte de "inventarea" germanilor (Steers et al. 1989:129). Praful de pușcă a fost, de asemenea, fabricat pentru prima dată în istoria coreeană, și prin 1377, aceasta a fost utilizată în producția de arme. De asemenea, în 1363, îmbrăcăminte a fost revolutionata prin introducerea de plante de bumbac din Yuan China, care a fost solicitată de mongoli în 1271.  
 Cultura Goryeo a fost bogată, colorată, și sofisticată, dar dinastia a suferit foarte mult lupte interne între funcționării civili și militari. O lovitură militară favoritisma provocatoare în curtea regală a Regelui Uijong (1146-1170) a avut loc în 1170. Oficialii militari s-au ridicat împotriva funcționarilor publici, dintre care mulți au fost uciși. O a doua mare epurare a avut loc trei ani mai târziu, și puterea politică în cele din urmă a trecut de la funcționării publici în mâinile armatei. De atunci, puterea s-a mutat de la un militar puternic la altul până la 1196. Cu toate acestea, guvernanții militari au constatat că le-a lipsit expertivele administrative pentru a conduce țara și a invitat, astfel, participarea civililor savanți-funcționari. În timpul aristocrației civile, în principal, savanți-birocrați, au început să fortifice baza puterii sale.Conflictele interne între funcționării civili și militari au slăbit dinastia, dar începând cu secolul al unsprezecelea Goryeo a suferit, de asemenea, invaziile din Khitan, Liao și Jurchen. Lovitura cea mai devastatoare a venit de la mongoli în secolul al XIII-lea. După cucerirea Chin din China, mongolii, echipați cu arme noi, au urmărit refugiații inveterați ([despre oameni] învechit în rele, în vicii) din Liao pe teritoriul Goryeo, și au atacat în cele din urmă Goryeo în sine. În timpul invaziei mongole, Goryeo a mutat capitala la Ganghwado. Pe parcursul războiului, mongolii au luat mai mult de 200.000 de prizonieri Goryeo cu ei atunci când s-au întors la Yuan, China, lăsând în urmă multă moarte și distrugere. Ei au ars proprietăți și au distrus numeroase comori culturale și relicve, inclusiv originalul Tripitaka. Yuan (mongolii) au cerut ca Goryeo să li se alăture în subjugarea Japoniei n 1274 și din nou în 1281. Goryeo a fost responsabilă pentru construcția de wearship (cred ce e vorba de corabie) și de furnizarea ambelor invazii. Ambele campanii s-au încheiat cu un eșec. 
 Din cauza dominației militare Yuan, o succesiune de regi Goryeo au fost obligați să ia prințese imperiale din casa Yuan de neveste, pentru ca fiii lor să urmeze la tronul Goryeo. Pentru Yuan China, Goryeo a jucat rolul "națiunii fiului vitreg". Goryeo nu ar fi liberă de influența Yuan până ce Yuan a fost condusă spre nord de creșterea dinastia Ming (1368-1644) din China. Goryeo a avut apoi cap de a ales să adopte o atitudine pro-Ming. În plus, Goryeo a avut de a face cu waegu japoneze sau pirați. În timpul domniei regelui Gojong (1213-1259), raidurile de waegu japoneze a început să fie supărătoare, iar după 1350 au devenit agresive. Raidurile au venit pe mare, debarcarcand la întâmplare de-a lungul coastei Goryeo și jafuind satele. 
 În 1388, noua dinastie înființată Ming a proclamat intenția sa de a revendica teritoriul de nord al Goryeo-ului. Revoltat la această mutare, comandantul șef din Goryeo, Choe Yeong, a fost determinat să lovească forțele și trupele militare Ming, dar comandantul sau adjunct, Yi Seonggye, s-a opus expediției. A condus armata lui înapoi de la Wihwado în gura râului Yalu, Yi Seonggye la detronat pe rege și a preluat controlul politic pentru el însuși într-o lovitură de stat fără vărsare de sânge.
 
sursă: "Kimchi and it" de Choong Soon Kin
traducerea în limba română: Roxi 
 
 "Acum, din ce am citit pe internet, la revoluție nu a fost vărsare de sânge imediat dar în perioada care a urmat i-a ucis pe regele U și pe fiul acestuia, King Chang, precum și pe generalul Choe, eroul nostru drag din filmul Faith.Și încă o lămurire: Chinezii doreau să ocupe partea de nord a Coreei și din acest motiv regele U împreună cu generalul Choe (cred că era prim-ministru atunci) s-au gândit să pornească războiul. Generalul Yi Seonggye nu s-a opus expediției ci, dimpotrivă, a plecat în fruntea armatei spre bătălie, ajungând până la insula Wihwa pe răul Amrok. Dându-și seama că nu va putea să facă față imensei armate chineze el întoarce armele, pătrunde în capitală și dă lovitura de stat prin înlăturarea regelui. Cu toate meritele sale, istoria îl vede totuși ca pe un trădător (ceea ce mi se pare corect)." camelia_tm10 
  

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet