Primul interviu acordat de nepotul dictatorului Kim Jong-il: "Coreea este divizată, dar o putem uni"

Română

Nepotul detestatului Kim Jong-il, fostul lider din Coreea de Nord, a spus că vrea să se întoarcă unde s-a născut și să reunească țara.

 Kim Han-sol, care este student la United World College din Bosnia, a făcut mărturisirea în primul interviu pe care l-a acordat vreodată, anul trecut în octombrie, interviu preluat de The Sun.

 Într-o conversație extraordinară, Han-sol, 16 ani, a dezvăluit că are prieteni din Coreea de Sud, dușmanul de moarte al țării sale, iar colegul său de cameră este din Libia.

 Adolescentul pare că s-a occidentalizat în totalitate; poartă ochelari la modă și doi cercei într-o ureche. Însă aceste aspecte i-ar indigna mai puțin pe cei din familia conducătoare din care face parte. Punctul lui de vedere în legătură cu țara vecină, Coreea de Sud, i-ar șoca de-a dreptul.

 În acest interviu, Kim Han-sol vorbește despre cât de minunat ar fi ca într-o bună zi să se urce în autobuz, din Coreea de Nord, cu care să meargă în Coreea de Sud.

 El spune: Visez tot timpul că într-o zi o să mă întorc, o să fac ca lucrurile să fie mai bune și mai ușoare pentru oamenii din țara mea. Am visat tot timpul la unificare pentru că este într-adevăr trist că nu pot să trec dincolo ca să-mi văd prietenii. Este o poveste foarte tristă... .

 Kim Han-sol spune că în viitor se vede activând că voluntar într-o organizație care militează pentru pace. As face ceva pentru țara mea. Coreea este divizată și dacă depunem puțin efort și puțină răbdare, o putem uni.

 Han-sol este fiul lui Kim Jong-nam, băiatul cel mare al fostului lider nord-coreean Kim Jong-il. Deși favorit să treacă la conducerea țării, Jong-nam a căzut în dizgrație în 2001, când a fost prins încercând să intre în Japonia cu un pașaport fals. Motivul pe care l-a oferit - voia să viziteze parcul de distracții Disneyland din Tokio. De atunci trăiește în exil în Macau, în sudul Chinei, iar după moartea lui Jong-îl conducerea țării a fost preluată de fratele mai mic, Kim Jong-un.

 Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt în conflict încă din 1950, când a început războiul coreean de trei ani. Tensiunile dintre cele două țări au continuat până în ziua de astăzi, relațiile dintre ele fiind practic inexistente.

 Kim Han-sol a acordat acest interviu pentru televiziunea finlandeză. În afara opiniilor politice exprimate, adolescentul a povestit despre viața lui la universitate, ale cărei cursuri le urmează din 2011, după ce a făcut liceul în Macau.

 Han-sol a spus că nu și-a întâlnit niciodată bunicul, dar că poziția acestuia i-a afectat cei câțiva ani pe care i-a trăit în Coreea de Nord. Am trăit foarte izolat în Coreea de Nord, nu trebuia să intrăm în contact cu nimeni și de aceea nu am avut niciun prieten în copilărie. La început nu am înțeles de ce, dar apoi am aflat cine era bunicul meu. Mă târziu, în timpul școlii, în Macau, aveam colegi din Coreea de Sud și Statele Unite, statele cu care țara mea natală avea cele mai mari conflicte. Până la urmă pentru mine acești oameni s-au dovedit a fi foarte buni prieteni.
Adolescentul a spus că în Macau i-a lăsat pe cei mai buni prieteni ai lui, care sunt din Coreea de Sud: În același timp, există legi care spun că nord-coreenii și sud-coreenii nu trebuie să interactioneze deloc, chiar și în afara țării. Eu și prietenii mei credem că asta este, într-adevar, ciudat.

 

Link-uri video în limba engleză, sursă Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=T_uSuCkKa3k   (prima parte)

https://www.youtube.com/watch?v=XSfVOf4OACs   (a doua parte)

 

 

Articol preluat de pe:  ProTv.ro

Mulțumiri: Kang Hyun-Jae

Editat de: Admin So-Jung

Votare: 
0
No votes yet