수능 "Bacul" coreean

Ce este "suneung"?
 
                   수능 (suneung) este forma prescurtată a 대학수학능력시혐 denumit și ''College Scholastic Ability Test'' sau CSAT. Este cel mai important examen din viața unui licean coreean.

 
Când are loc ''suneung''?
 
                  Se ține o dată pe an, în a doua joi din noiembrie. Studenții trebuie să meargă la centrele de examinare până la ora 8:10. Examinarea ține de la ora 8:40 am până la ora 5:00 pm.
 
Structura
 
                Testarea ''suneung '' este divizată în 5 părți numite 교시. 
 
  •                  Prima parte o reprezintă testarea la limba coreeană. Această parte ține de la 8:40 până la 10:00. Sunt 45 de întrebări care trebuiesc rezolvate în 80 de minute.
  •                  În a doua parte, testarea este la matematică și ține de la 10:30 până la 12:10. Elevii trebuie să rezolve 30 de probleme în 100 de minute. După cele două examinări principale, studenții iau masa de prânz până la ora 1:00 pm.
  •                 De la 1:10 până la 2:20 are loc testarea la limba engleză. Aceasta este constituită  din 45 de întrebări, dintre care 22 sunt pentru ascultat și vorbit.
  •                 A patra parte reprezintă un amestec de întrebări din subiecte cu studii sociale și științe. Această testare ține de la 2:50 până la 3:52 pm.
  •                 Ultima testare este testul caracterelor chinezești Hanja și ține de la 4:20 până la 5:00 pm.
 
De ce este ''suneung'' un eveniment așa de mare amploare?
 
               Admiterea la facultate se face pe baza rezultatului acestui test. Cu cât rezultatul este mai mare, cu atât șansele să fii admis într-una din universitățiile SKY (adica cele 3 universități de top: Seoul, Korea și Yonsei) sunt mai mari. Mulți cred că dacă ești admis la una dintre aceste facultăți (și pe bună dreptate), vei obține o slujbă bună la o firmă renumită, iar absolvirea unei astfel de universități ( universitatea Seoul fiind chiar în top 3 universități din Asia) va reprezenta un punct forte în ceea ce privește căsătoria. De aceea actrița coreeană Kim Tae Hwi este una dintre cele mai râvnite femei din Coreea. Nu numai că are și o frumusețe de invidiat, dar a fost studentă a Universității Naționale Seoul.
 
Cum se pregătesc studenții pentru ''suneung''
 
              Spre deosebire de învățământul din România, unde școala primară ține 4 ani, școala generală 4, iar liceul tot 4 ani, în Coreea, lucrurile stau altfel. Școala primară sau elementară ține 6 ani, fiind urmată de 3 ani de școală generală și 3 ani de liceu. De asemenea, încă din școala primară, elevii au cursuri pregătitoate în arte, matematică, engleză, taekwondo, Hanja sau științe pe lângă orele de la școală, iar cu cât copiii cresc, cu atât își petrec mare parte a timpului liber în camere de citit sau 독서실, mulți chiar renunțând să doarmă mai mult de 4-5 ore pe noapte.
Există ritualuri speciale pentru pregătirea pentru examenul ''suneung''. Unele dintre ele constau în mersul părinților la temple pentru a se ruga pentru rezultate bune. Unii părinți merg chiar de când copiii lor încep liceul și, de obicei, le frecventează în fiecare weekend.
Ciocolate sau dulciuri tradiționale coreene ca ''yut'' le sunt date celor care se pregătesc pentru acest examen pentru noroc. Se crede că dacă mănânci aceste dulciuri lipicioase te vor ajuta ''să te lipești'' de universitatea pe care ți-ai ales-o, luând note mari în examen.
Și cutiile pentru prânz 도시락 pentru ''suneung'' sunt special preparate cu ocazia examenului. În acestea sunt incluse doar mâncăruri coreene sănătoase cum ar fi supe fierbinți, legume, tofu și, bineînțeles, ''mâncarea pentru creier'', terci de orez cu arahide.
 
De unde îți poți da seama (în cazul în care nu știi că ''suneung'' se ține în a doua joi a lunii noiembrie) că este ''Ziua Suneung''?Ei bine, sunt multe lucruri mai neobișnuite care se întâmplă în această zi cum ar fi:
- autobuzele și alte mijloace de transport în comun au semne cu numele liceelor unde se ține acest examen și semnul ''수능시혐장 겅유''.
- majoritatea elevilor de liceu (cu excepția celor care trebuie să dea examenul) îi ovaționează și încurajează pe seniorii care vor da ''suneung''
- studenții pot merge cu mașinile de poliție pentru a nu întârzia la examen
-taximetriștii nu îi taxează pe studenții care merg să dea examenul
- muncitorii pot întârzia la serviciu fără grijă (însă nu trebuie exagerat) etc.
 
Dar ce se întâmplă dacă un elev pică examenul ''suneung''?
 
                 Bineînțeles că nu e sfârșitul lumii (încă), dar există persoane (chiar și părinți de-ai elevilor) care sau sinucis pentru că nu au trecut examenul.
 
sursa: blog.korea.net
traducere: 강현재
Română
Votare: 
0
No votes yet