대보름 Daeboreum

            Daeboreum 대보름, 大보름 ( lit.  „Marea Lună plină”) este o sărbătoare coreeană care celebrează prima lună plină din noul an lunar ce apare de obicei  în cea de a 15-a zi a primei luni din calendarul lunar. Tradițional, aceasta deschidea sezonul agricol al noului an. Daeboreum datează  încă de pe vremea dinastiei Silla, iar anul acesta s-a sărbătorit pe 5 martie.

           În trecut se credea că de Daeboreum spiritele stau afară, așa că una dintre tradițiile sărbătorii era de a merge cu un lampioane pentru a le căuta. Totuși, astăzi se folosesc mai mult lanterne în loc de lampioane. O altă activitate specifică acestei sărbători era urcatul pe un munte din apropiere, înfruntând frigul pentru vederea primei luni pline din ani. Se spune că prima persoană care vede luna va avea noroc tot anul sau i se va îndeplini o dorință.

            O altă tradiție specifică Daeboreum și simplă în felul ei, dar care te poate apropia de prieteni, colegi, rude etc este așteptarea apariției lunii pline împreună cu aceștia. Când aceasta apare, tot ce trebuie să faci e să-ți pui o dorință și să zici dalnimege sowoneul bileoyo/달님에게 소원을 빌어요 .

Mâncăruri tradiționale de Daeboreum sunt:

  • 약식 yakshik – orez dulce-lipicios cu nuci de pin, castane și curmale

  • 묵은나물 mugeunnamul – legume uscate, verdețuri și ciuperci

            O altă tradiție populară  de Daeboreum este mâncatul de nuci, alune sau alte fructe asemănătoare, câte unul/a pentru fiecare an din viață. Se spune că acest lucru alungă spiritele rele și și aduce noroc celui care le mănâncă. Însă există un mod specific de a le mânca, și anume, se presupune că nucile trebuie sparte cu dinții, iar în cazul în care dinții rămân întregi, atunci persoana respectivă nu va avea nicio problemă cu ei în anul care vine. Tradiția continuă cu băutul de kwbalki sul (vin rece) care să „ascute” auzul celui care-l bea pentru a auzi vești bune pe parcurcul noului an. De asemenea, în timpul acestei sărbători coreenii nu-și vor hrăni câinii deoarece se crede că vor fi infectați cu tăuni (un fel de insecte asemănătoare muștelor) și vor muri în lunile de vară ce vor veni.

            Un loc important în tradițiile de Daeboreum îl ocupă focul. Există trei obiceiuri care sunt legate de foc:

Jwibulnori/쥐불놀이 – Este un fel de joc tradițional care se joacă în noaptea de Daeboreum. Copiilor li se dă cutii/conserve de metal în care se află cărbuni și de care este prinsă o funie. Cărbunii sunt aprinși, iar copiii  învârt cutiile  în jurul unor căpițe de fân sau iarbă uscată pentru a le da foc cu scopul de a fertiliza pământul și de a scăpa de viermii care distrug recolta.

 

Daljip Taeugi 달집태우기 – Acest obicei presupune construirea unei „case a lunii” 달집 din ramurile unui pin sau a altor bușteni cu o „ușă” spre est ca luna să poată intra în ea. În trecut, în momentul în care luna plină se ridică pe cer, coreenii dădeau foc „casei lunii”  și se rugau pentru noroc și pentru alungarea răului. Se presupunea că era un semn de noroc pentru întreaga comunitate dacă „casa lunii” ardea bine, însă dacă aceasta ardea doar pe jumătate sau dacă mai rămânea o parte din structura ei, atunci asta era un semn rău. În multe zone se lua în calcul și cât de dens era fumul și în ce parte se prăbușea „casa lunii”. Dacă aceasta se prăbușea spre est sau înspre sat, atunci era considerat un lucru bun și rău în sens contrar. În alte zone era tocmai invers. cheeky

            O altă tradiție încuraja oamenii să mănânce fasole prăjită pe cenușa „casei lunii” pentru a avea dinți sănătoși și pentru a preveni bolile de piele. În alte locuri, mamele credeau că dacă își îmbracă copii cu hârtie pe sub haine în dimineața Zilei Marei Luni Pline și apoi ardeau hârtia în focul „casei lunii”, copiii lor vor fi protejați de spiritele rele pentru întregul an. De asemenea, unii oameni puneau pe „casa lunii” hârtii pe care erau scrise dorințele lor înainte de a-i da foc, cu speranța că li se vor îndeplini. Câteva tradiții, cum ar fi „arderea casei lunii”, sunt ținute și azi, un festival faimos care valorifică aceste tradiții fiind Festivalul Focului Jeongwol Daeboreum din insula Jeju.

Aekmagi Taeugi 액막이태우기- Este o ceremonie de ardere a talismanelor pentru aducerea norocului.

Alte tradiții de Daeboreum:

Dari Bapgi 다리 밟기 (lit. „Trecutul peste pod”) - Dari (다리) înseamnă atât „picior”, cât și „pod”. Se spune că dacă treci peste un pod de Daeboreum de atâtea ori câți ani ai, atunci vei rămâne sănătos în noul an și vei evita bolile.

Deowipalgi 더위팔기 (lit. „vândutul zilelor călduroase”) – Aceasta este o tradiție unică implică și prietenii. Se zice că dacă înainte de răsărirea soarelui îți strigi prietenii și ei răspund, trebuie să îi rogi să îți cumpere „zilele călduroase” din vară spunând „nae deowi ta sagara!”/„내 더위 다 사가라!”. Persoana respectivă, fiind un prieten,  trebuie (sau ar trebui) să răspundă cu „da” și apoi să „ia” toată căldura pe care te aștepți să o experimentezi la vară.

 

Surse: koreanclassmassive.com, carigokorean.wordpress.com, wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet