Top cinci temple sud-coreene pe care trebuie să le vizitezi

            Budismul a pătruns pentru prima oară în Peninsula Coreeană în 372, în regatul Goguryeo, prin intermediul călugărului chinez Sundo. Cu ajutorul statului, tradiția budistă Mahayana s-a înrădăcinat puternic în cultura dinastiilor Silla Unificată (668-935) și Goryeo (918-1392). Abia odată cu apariția dinastiei confucianistă Joseon (1392-1910), budismul a început să se decline, însă a revenit odată cu eliberarea Coreei de sub ocupația japoneză (1945), astăzi budismul fiind a doua religie oficială din Coreea de Sud, cu un procentaj de 22,8%.

            Cum budismul a influențat populația din Peninsula Coreeană pentru aproximativ 1700 ani, există numeroase temple pe întregul teritoriul al Coreei de Sud care reflectă o bucată din istoria sa lungă și bogată. Cum vizitatul lor ar dura o veșnicie, ne-am gândit să realizăm o listă cu top cinci temple budiste pe care trebuie să le vizitați când ajungeți în Coreea.

#01 해인사 - Templul Haein din Hapcheon

            Un templu remarcabil este Haeinsa* din Hapcheon, Gyeongsangnam-do, fiind chiar desemnat unul dintre Siturile Patrimoniului Mondial al UNESCO. Templu Haein este celebru mai ales pentru faptul că adăpostește Tripitaka Coreeană, o colecție de 81 000 blocuri de lemn înscripționate cu scripturi budiste ce datează din secolul al XIII-lea. Templul a fost  construit în 802, denumirea sa traducându-se ca „Templul Mudrei** Oceanului”.

Site-ul oficial: www.haeinsa.or.kr

#02 불국사 Templul Bulguk din Gyeongju

            Situat în orașul istoric Gyeongju, Bulguksa este cel mai faimos templu al Coreei. Inițial fiind construit pentru a împăca spiritul prim-ministrului Kim Daeseong în 751, astăzi Templul Bulguk are în posesia sa șase comori naționale. Frumoasa fațadă frontală și pagodele falnice Dabo și Seokga fac din templul Bukguk cel mai renumit templu pentru turiștii străini.

Site-ul oficial: www.bulguksa.or.kr

#3 통도사 Templul Tongdo din Yangsan

            Construit în 643 de Jajang-yulsa, Tongdosa a fost clădit cu scopul de a adăposti rămășițele pământești ale lui Buddha Seokgamoni-bul, rămășițe pe care Jajang le-a primit în timp ce studia în China. Fiind sprijinit de regina Seondeok, Jajang-yulsa a construit templul Tongdo pentru a ajuta la răspândirea budismului în Silla. Acum, aproape 1500 de ani mai târziu, datorită faptului că rămășițele lui Buddha încă mai pot fi privite de vizitatori, nu e de mirare că Tongdosa este unul dintre cele mai populare temple coreene, dar și unul dintre cele mai mari. Numele său se traduce prin „Mântuirea lumii prin stăpânirea adevărului”.

Site-ul oficial: www.tongdosa.or.kr

#04법주사 Templul Beopju din Songnisan

            Construit în 553, Beopjusa este unul dintre cele mai frumoase temple din Coreea. Pe lângă frumusețea înconjurătoare, templu Beopju are și o statuie din bronz înaltă de 33 m dedicată lui Mireuk-bul (Viitorul Buddha). Însă probabil că Palsang, pagoda sa cu cinci etaje, construită în 1624 și desemnată Comoara Națională nr. 55, este cea care face din Beopjusa un templu special.

Site-ul oficial: www.beopjusa.or.kr

#5범어사 Templul Beomeo din Busan

            Ridicat în 678 de faimosul călugăr Uisang-daesa, Beomeosa cuprinde numeroase săli-altar pe care vizitatorii le pot explora.  După ce ai trecut pe sub poarta Ilju ce datează din secolul al IX-lea, vei fi întâmpinat de modesta sală principală ce adăpostește numeroase picturi murale istorice. Un alt punct de atracție al acestui templu, care este amplasat pe versantul vestic al muntelui Geumjeong, este o pagodă cu trei secțiuni, construită în stil unic, ce se află în spatele sălii principale. Numele templului se traduce literar prin „Templul peștelui Nirvana”.

*În coreeană, „sa” alăturat unui cuvânt înseamnă „templu”

**Cuvântul  „Mudra” provine din sanscrită și înseamnă un gest simbolic „creator” de energii binefăcătoare specific yoga, traducându-se literal „pecete”/ „semn”.

Surse: busanhaps.com, wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet