Un registru pierdut al generalului Yi Sun-shin a fost descoperit într-un muzeu

            Un registru pierdut al amiralului Yi Sun-shin (1545-1598) a fost găsit la un muzeu național de către un cercetător.

            Ro Sung-suk, un expert în ceea ce privește viața lui Yi, a descoperit că Chungmingonggyecho, parte din colecția Muzeului Național Maritim, este, de fapt, unul dintre cele șase artefacte ce au legătură cu viața generalului, artefacte ce s-au pierdut în timpul perioadei ocupației japoneze (1910-1945).

            Ro, care a realizat o traducere completă a Nanjungilgi - jurnalul de război al generalului Yi, a precizat că Chungmingonggyecho s-a dovedit a fi, de fapt, o colecție de rapoarte pe care amiralul le-a trimis regelui în timpul războiului Imjin (1592-1598), colecție cunoscută sub denumirea de Janggye byeolchaek.

            Registrul este un manuscris ce se bazează pe rapoartele originale ale amiralului care au fost compilate după moartea acestuia, în 1662, și a fost transmis de la o generațe la alta de descendenții lui Yi, alături de Imjinjangcho, o altă colecție ale rapoartelor generalului ce a fost desemnată comoară națională.

            Colecția de documente începe cu o autodescriere a generalului Yi care deținea funcția de Comandant de Stânga al provinciei Jeolla. Conținutul prezintă rapoartele de război trimise regelui Seonjo și prințului moștenitor Gwanghaegun din aprilie 1592 până în aprilie 1594. Din datele cunoscute până astăzi, ultima atestare a existenței Janggye byeolchaek datează din 1920, când Guvernul General Japonez din Coreea a investigat relicvele legate de viața amiralului Yi Sun-shin.

            Ro a menționat că negativele fotografice ale documentelor ce au legătură cu amiralul Yi din 1920 au fost depozitate la Institutul Național al Istoriei Coreene.  În urma comparării fotografiilor cu Chungmingonggyecho, acesta a ajuns la concluzia conform căreia conținutul registrului și conținutul Janggye byeolchaek sunt identice.

            Acum că Janggye byeolchaek a fost găsită, cinci artefacte ale lui Yi mai rămân să fie descoperite – o parte din ediția originală a jurnalului Nanjungilgi al lui Yi din 1595, săbiile îngemănate ale acestuia, portretul amiralului furat de la templul Chungmusa, documentele oficiale trimise de Yi subordonaților săi și edictul regal al regelui Seonjo prin care amiralul este numit  cel de-al treilea consilier de stat.

Sursa: koreatimes.co.kr

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet