여수시 Orașul Yeosu

            Orașul Yeosu din Jeollanam-do este cunoscut pentru apa minunată și curată din jurul său, dar și pentru insulele ce îl înconjoară. Numele orașului vine de la două cuvinte: yeo, ce înseamnă frumusețe și su, care înseamnă apă. Acesta s-a format în 1998 din îmbinarea orașului vechi Yeosu, care a fost înființat în 1949, orașulului Yeocheon, care a fost înființat în 1986 și comitatulului Yeocheon.

            Dincolo de orașul propiu-zis se află 365 de insule răspândite de-a lungul a 880 de km de coastă a provinciei Jeollanam-do. Având un minunat port, Yeosu este una dintre destinațiile cele mai apreciate de vacanță din Coreea. Peisajele care îți taie respirația date de marea curată, parcă pictată, au devenit centrul atenției internaționale în 2012, când orașul a fost gazdă a Expo 2012 Yeosu.

            Populație

            Orașul Yeosu are o populație de 294 565 oameni, dintre care 149 547 bărbați și 145  018 femei. Conform planului urban al orașului, se crede că populația va atinge 400 000 în 2025.

            Climatul

            Mulțumită brizelor marine și a curenților calzi, Yeosu se bucură de veri și ierni mai blânde decât alte regiuni din Coreea. De asemenea, și toamna și primăvara țin mai mult decât în alte zone. Temperatura medie anuală este 14o C.

            Simboluri

1. Emblema

            Cele 3 cercuri reprezintă triologia filozofică orientală ”cer-om-pământ”. Ovalul alb aflat în centru reprezintă insula Odongdo, atracția principală a orașului Yeosu. Energia cognitiv-vizuală cursivă de la cercul  cel mai mare până la cel mai mic reprezintă dorința puternică a orașului de creștere și dezvoltate într-un mare oraș de coastă care să ajungă cunoscut pe plan mondial.

2. Simbolul

            Camelia reprezintă unul dintre simbolurile principale ale orașului Yeosu.  Culoarea sa roșie simbolizează reputația orașului pentru frumusețe și vitalitate. Petalele care protejează stamina, ce îi simbolizează pe cetățenii orașului, reprezintă armonia dintre oameni și unitatea.

3. Mascota

            Cele două broaște-țestoase reprezintă oamenii din Yeosu care fac mari eforturi pentru a trăi și a munci împreună în armonie. Imaginile haioase ale celor două caractere reprezintă caracteristicile orașului Yeosu, care are un mare potențial de creștere.

  • Guki (masculul țestoasă): caracterul chinezesc pentru ”broască țestoasă” (gu)+ cuvântul englezesc pentru copil (kid)
  • Guni (femela țestoasă):  caracterul chinezesc pentru ”broască țestoasă” (gu)+ sufixul eufonic feminin englezesc (ny/nie).

      Alte simboluri

Floarea orașului: Camelia

Pasărea orașului: Pescărușul

 

      Istorie

            Pirma denumire a orașului Yeosu a fost Wonchon-hyeon/Dolsan-hyeon, denumire dată în al 16-lea de domnie a regelui Seong (538), care a fost rege al regatului Baekje. Numele a fost schimbat în Haeub-hyeon/Yeosan-hyeon în 757, iar în 940 în Yeosu-hyeon/Dolsan-hyeon. Începând cu 1479, sediul central al forțelor navale ale Joseonului pentru sectorul estic al provinciei Jeolla a fost stabilit aici. Ca atare, aceasta a fost prima bază a flotei lui Lee Sun-Shin în timpul războiului Imjin.

            În 1897, a fost redenumit Yeosu-myeon și și-a mărit teritoriul, incluzând astfel noul comitat Yeosu-gun. În 1914, Yeosu-gun s-a unit cu Dolsan-gun, mărindu-și în continuare teritoriul, în 1949 Yeosu devenind un oraș. În 1998, orașul Yeosu s-a unit cu orașul Yeochon și Yeochon-gun, creându-se astfel orașul unit Yeosu.

            De asemenea, aici dar și în Suncheon, a avut loc Incidentul Yeo-Sun din octombrie 1948.

            Atracții

            În portul orașului se află un model în mărime naturală a vaselor-țestoasă ale amiralului Lee, nave ce au fost folosite pentru a înfrânge flota japoneză în războiul Imjin, iar lângă oraș se află o plajă din nisip ”negru” vulcanic care este destul de populară printre turiștii coreeni și este cunoscută sub denumirea de Plaja Manseongri.

            Specialități locale

            Gejang-crab marinat, este una ditnre specialitățile reprezentative ale orașului Yeosu și una ditre mâncărurile tradiționale din bucătăria provinciei Jeolla.

            Un oraș ce radiază cu 365 cristale

            Orașul Yeosu este înconjurat de 365 de insule (5 legate de țărm, 49 locuite, 316 nelocuite), având fiecare forme variate, de la insula Dolsando, care are 70 km2, până la micuța insulă Soreukdo ce are doar 0,02 km2. Cele mai frumoase dintre insulele ce înconjoară Yeosu sunt insula Geomundo, insulele Baekdo și insula Odongdo.

            Insulele Baekdo se află la aproximativ 28 km la est de insula Geomundo. Cuprinzând 39 formațiuni de rocă de mărimi și forme diferite, organizate în 2 grupuri, aceste insule nelocuite au rămas intacte. Accesul la acestea este limitat, fiind desemnate drept o Zonă Națională Pitorească. Aceste stânci sunt casa unei mari varietăți de floră și faună sălbatică ce rar au mai fost văzute în alte locuri din Peninsula Coreeană, incluzând 400 specii de plante subtropicale, cum ar fi cameliile, magnoliile argintii și crini de zi, precum și porumbelul de lemn care se află pe cale de dispariție și pitta nympha.

Insulele Habekdo

            Insulele Baekdo se împart în două grupuri: Sangbaekdo și Habekdo. Aceste insule sunt atât de frumoase încât există și o legendă care atestă frumusețea acestui loc. Această legendă spune că Regele de Jad și-a trimis fiul în insulele Baekdo, însă acesta și dregătorii ce au fost trimiși împreună cu prințul nu au mai vrut să se întoarcă niciodată. Fiecare formațiune de rocă este asociată cu o poveste sau o legendă ce a fost transmisă din generație în generație.

            O altă insulă faimoasă dintre cele 365 ce se află la 1 km în partea de sud-est față de centrul orașului Yeosu este Odongdo, aceasta fiind legată de țărm cu ajutorul unui dig rutier. Micuța insulă are doar 0,5 km2, însă e casa a 200 de specii de plante, cea mai populară fiind camelia roșie. Cameliile din Yeosu, în comparație cu alte camelii din regiuni diferite ale Peninsulei Coreene, au petale mai mari și cresc în tufe dense. Cameliile încep să înflorească toamna târziu, însă devin complet înflorite abia în luna martie a anului următor.

            Pe lângă aceste insule, Yeosu este înconjurat de o varietate de alte insule uimitor de frumoase, inclusiv insula Janggundo, insula Yado, insula Sado, insula Chudo, insula Geumodo și insula Mogaedo care arată ca o inimă (privită de sus).

Insula Mogaedo

Insula Geumodo, a doua cea mai mare insulă, după insulele Dolsando

Satul Dunjeon din insula Dolsando

Sursa: korea.net, wikipedia.org, yeosu.go.kr

Traducere: 강현재

 

Română
Votare: 
0
No votes yet