YG Entertainment

Română

YG Entertainment este o casă de discuri şi agenţie de talente formată de Yang Hyun Suk, în Seul, Coreea de Sud. Stilul companiei se înclină în special spre muzica R&B şi hip hop. YG vine de la Yang Goon dar sunt de asemenea şi iniţialele directorului executiv, Yang Hyun Suk. Printre artiştii de la companie se numără Big Bang, 2NE1, Seven, PSY, Tablo şi Gummy.
Compania este una din "big three"(cele trei mari) companii de înregistrări din Coreea, alături de S.M. Entertainment şi JYP Entertainment datorită cotei de piaţă foarte ridicate şi acţiunilor internaţionale. Avex Entertainment şi YG Entertainment au început recent un nou proiect în Japonia, numit YGEX.

În martie 1996, Yang Hyun Suk, un fost membru Seo Taiji and Boys, a fondat YG Entertainment. Prima trupă care a debutat sub aripa companiei a fost Keep Six, cu singurul lor album, Six in tha Chamber lansat în mai, acelaşi an. Jinusean a fost următorul artist şi primul care se bucura de un mare succes. Trupa 1TYM a urmat. 1TYM şi Jinusean sunt cunoscuţi pentru că au adus muzica hip hop în atenţia audienţei din Coreea. În 1999, compania a creat un album în colaborare cu toţi artiştii ei, numit YG Family.

Mai târziu, au lansat albume de la artişti precum Perry, Swi.T, Wheesung şi o a doua colaborare YG Family în următorii ani. În 2003, Big Mama a fost prima trupă faimoasă pentru voce, în opoziţie cu înfăţişarea. Se7en debutează puţin mai târziu(dar acelaşi an), alături de Lexy şi Gummy. Big Bang au debutat în 2006 şi au fost prima trupă de idoli a companiei.
Popularitatea Big Bang a crescut încă de când au lansat al doilea album coreean, Remember. 2008 a urmat cu noi realizări din partea lui Gummy şi Uhm Jung Hwa. În 2009, 2NE1 au debutat şi au devenit foarte repede una din trupele lidere din industria muzicală coreeană. În acest timp, Big Bang s-au extins în Japonia şi au lansat primul album în limba japoneză. G-Dragon, liderul Big Bang şi-a lansat albumul solo în Coreea şi a devenit cel mai bine vândut album din 2009.
PSY, un artist rap deja renumit, a semnat un contract cu YG Ent. în 2010 şi a lansat albumul Psy Five.
Pe 27 septembrie 2011, YG Entertainment a anunţat că Tablo din Epik High a semnat un contract pe 4 ani cu ei.

În Coreea, YG au avut colaborări cu M-Boat Entertainment şi EunGun Entertainment, Yamazone Music şi Booda Sound. După ce contractele cu Big Mama şi Soul Star s-au terminat, EunGun şi M-Boat şi-au încheiat activităţile cu YG Entertainment.
Începând cu 2005, YG s-a extins pe piaţa străină. Se7en a fost primul artist YG cunoscut în restul Asiei. YG a avut parteneriate cu Nexstar Records, o companie Nippon Columbia, pentru a ajuta realizările lui Se7en în Japonia. Universal Music Japan au ajutat activităţile Big Bang în Japonia, iar Avex Group pe cele 2NE1. YG Entertainment au lansat albume prin 21 East Entertainment în China, GMM Internaţional în Thailanda şi Universal Records în Filipine.

În 2011, YG Entertainment a făcut un parteneriat cu S.M. Entertainment, JYP Entertainment, KeyEast, AMENT şi Star J Entertainment pentru a creea United Asia Management, cu scopul de a promova muzica kpop în lume.
YG urmează să lanseze trupe noi în viitorul apropiat, dintre care una este SuPearls. Lee Hi a debutat de curând ca artistă solo.

În 2012, Big Bang au revenit după un an de pauză cu albumul Alive, urmat de Still Alive, iar iderul trupei, G-Dragon, și-a lasat mini albumul One of a kind. PSY a lansat fenomenul internațional Gangnam Style, cu un succes răsunător, intrând în Cartea Recordurilor pentru cel mai apreciat clip de pe youtube, foarte aproape de a deveni si cel mai vizionat clip din istorie, de pe aceeași rețea. De asemenea, a căștigat numeroase premii. Epik High au revenit cu albumul 99, iar 2NE1 se pregătesc de comeback în luna noiembrie, după ce în iulie au lansat hitul I love you. Un alt membru Big Bang, Taeyang, se pregătește de comeback în aceeași lună. Debutanta Lee Hi a căștigat multă atenție cu melodia 1,2,3,4. Cum s-ar spune, un an plin pentru YG, dar după muncă și răsplată.

Artişti
Jinusean
PSY
1TYM
Seven
Gummy
Big Bang
2NE1
Masta Wu
Perry
Teddy
E.knock
Yang Hyun Suk
YG Family
Tablo
Epik High
Lee Hi
SuPearls

Producători
Perry
Teddy
E.knock (aka Kush din Stony Skunk)
Rina Moon
Choice37
Choi Pilkang (PK)
DEE.P
Bigtone
Lydia Paek (Quest Crew)

Actori
Jung Hye Young
Ku Hye Sun
Kang Hye Jung
Sandara Park (Dara din 2NE1)
Choi Seung Hyun (T.O.P. din Big Bang)
Kang Daesung (Daesung din Big Bang)
Lee Seung Hyun (Seungri din Big Bang)
Yoo In-na

Foști membri
45RPM
Big Mama
Heo Yi Jae
Ji-eun
Lexy
Park Han-byul
Soul Star
Stony Skunk
Swi.T
XO
YMGA
Wheesung
Brave Brothers
Jang Hyunseung (din B2ST)

Dansatori
Crazy Girls Dance Team: Kim Ji Hye, Yun Hee Jin, Yun Hee So, Bock Mi Ran, Won A Yeon, Kim Min Jung, Oh Hye Ryeon
Hi-Tech Dance Team : Kwon Yong Deuk, Kwon Yong Don (Kwon Twins), Park Jung Heon, Seo Ki Chul, Jo Sung Min, Kim Byung Gon, Kwon Cheol Jun, Kim Kwang Won, Kim Hee Yun, Hansol Lee, Song Won Ki

Traducere: Park Soo Min

Categorie:

Votare: 
5
Average: 5 (1 vote)