현충일 6 iunie- Ziua Comemorativă

            현충일 Hyeonchungil sau Ziua Comemorativă e o sărbătoare națională în Coreea de Sud și se celebrează pe 6 iunie. Această zi este dedicată soldaților ce și-au sacrificat viețile pentru țara lor dar și pentru civilii ce au murit în timpul Războiului Coreean. A fost decretată ca sărbătoare publică pe 19 aprilie 1956.

            Războiul Coreean a început pe 25 iunie 1950, când partea sudică a peninsulei a fost invadată de partea nordică. Acest război a ținut trei ani, până pe 27 iulie 1953, soldându-se cu peste 7 000 de victime și ducând la divizarea politică a Coreei.

            Această zi este sărbătorită în fiecare an pe 6 iunie.  De obicei, oamenii merg la Cimitirul Național (국립서울현충원) din Seoul unde sunt îngropați soldații pentru a comemora vitejia compatrioților ce au murit în Răboiul Coreean. Lângă fiecare mormânt se află un steag (al Coreei de Sud) mic și flori, mâncare și băutură (pentru jesa).

            Încă din 1956 este ținută o ceremonie comemorativă oficială la Cimitirul Național în această zi. Ceremonia are loc la ora 10 dimineața, majoritatea coreenilor ținând o rugăciune de aproximativ 10 minute în onoarea soldaților ce și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, această ceremonie fiind anunțată în toată țara de către o alarmă. Veteranii de război își prezintă salutul milităresc colegilor săi morți. De asemenea, și unele case și companii arborează un steag la intrare în semn de respect pentru cei ce s-au sacrificat pentru țară.

            De asemenea, pe străzile Hyewadongului și nu numai sunt agățate umbrele colorate pe care se află mesaje ce elogiază pacea. Este o companie a păcii pentru a onora și comemora pe cei care și-au pierdut viața în timpul Răboiului Coreean dar și în alte lupte semnificative.

            În 1994, guvernul coreean a deschis Muzeul Războiului, aflat în Seoul, ca un simbol pentru Ziua Comemorativă. Are 6 săli cu expoziții și reprezentări ale unor scene din Răboiul Coreean și aproximativ  13 000 obiecte ce au fost folosite în  război.  De asemenea există și o sală ce reprezintă un dormitor care permite vizitatorilor să experimenteze viața de soldat.

Sursa:  publicholiday.org, chrissantosra.wordpress.com, koreanclass101.com

Traducere: 강현재

 

 

Română
Votare: 
0
No votes yet