22 noiembrie - Ziua kimchiului

            În lumea culinară, Coreea este cunoscută în întreaga lume prin intermediul „kimchiului” – nu un tip de carne, pește sau o delicatesă extraordinar de scumpă, ci un fel de varză murată cu pudră de chili (gochujang) și alte condimente care uimește tocmai prin simplitatea sa. V-ați întrebat vreodată ce face din kimchi un preparat așa de încântător, mâncarea reprezentativă a Coreei, de fapt mâncarea esenței naționale? Există o vorbă:  „김치 보면서 자기도 모르게 군침 흐르고 있다면 당신은 바로 한국사람이다” („Dacă doar privitul unei farfurii pe care este kimchi te face să-ți înghiți saliva, atunci ești pe deplin coreean”).

          În semn de apreciere pentru acest preparat culinar uimitor, 22 noiembrie a fost declarată oficial de către Korea Kimchi Association drept „Ziua Kimchiului”. Această zi are și o simbolistică -  numărul 22 corespunde celor 22 ingrediente (standard) folosite pentru a face kimchi. Park Kun Young,  președintele Korea Kimchi Association și profesor a departamentului de Științele Culinare și ale Nutriției din cadrul Pusan National University, menționează pentru Korea.net că : „ Felul de mâncare tradițional coreean kimchi a fost deja selectat ca unul dintre cele mai sănătoase cinci mâncăruri din lume, însă începe să fie din ce în ce mai evitată de către generațiile tinere în ultima vreme. Ne-am decis să proclamăm Ziua Kimchiului pentru a promova activ calitatea superioară a  acestuia și pentru a dezvolta cultura kimchiului”.

            De asemenea, ziua acestei date pentru a promova kimchi se bazează și pe cercetări știițifice autentice conform cărora dacă pui la murat kimchi pe 22 noiembrie, va avea o savoare mult mai bună. Tradițional, kimchi este pregătit la sfârșitul toamnei, în timpul „ritului” anual numit kimjang și apoi depozitat în borcane uriașe pentru murături și îngropate în pământ pentru a fermenta.

            Putem vedea clar diferențele dintre metodele de sărare, murare și prezervare ale numeroase regiuni ale Coreei. Spre exemplu, nordicii deseori pun mai puțină sare și condimente în acest preparat, așa că se reține în special prospețimea legumelor. În schimb, sudicii condimentează kimchiul cu mult mai multă sare și 젓국 (sos de pește făcut din creveți, stridii, ouă, pește și alte fruce de mare), ceea ce face ca kimchiul sudic să fie mai puțin zemos și să aibă o savoare mai plăcută.

            Pentru un borcan delicios de kimchi sunt extrem de critici factorii climatici. Kimchi sărat este, de obicei, ținut la o temperatură 0-4 ° C.. Deși kimchi a devenit o mâncare comună pe care o poți cumpăra de aproape pretutindeni în Coreea, fie din supermarketuri fie din magazine mai mici, cel mai bun kimchi e cel cu “손맛” („savoarea mâinilor”).

            Coreenii mănâncă kimchi nu numai datorită acidității și iuțelii care sunt un „leac” eficient împotriva răcelilor sau pentru stimularea apetitului, dar și pentru că sunt foarte conștiinți de efectele benefice ale acestei murături. În procesul de murare a kimchiului, acizii organici produși de dezvoltarea unei varietăți de fermentație microbiană stimulează și creează o aromă specială. Când kimchi este complet murat, acidul lactic din acesta produce componente care sunt foarte folositoare nu numai pentru slăbit, dar și pentru prevenirea cancerului, reducerea nivelului de colesterol etc.

            Cererea pentru kimchi coreean este mult mai mare decât capabilitatea producătorilor autohtoni de a-l produce, așa că Coreea de Sud importă anual kimchi din China pentru a satisface necesitățile pieții autohtone. Spre deosebire de kimchiul coreean totuși, kimchiul chinezesc are mai multă pudră de chili și nu e atât de bun la gust. În zilele reci, nu e nimic altceva mai delicios decât savuratul  a “김치 찌개” (supă de kimchi) sau  “김치 찜” (tocăniță de kimchi cu carne – cotlete de porc sau macrou).

Sursa:  hiexpat.com, houndwar.tistory.com

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet