백제 Statul Baekje

Ce trebuie să știți despre Baekje:
 
 • Unul dintre cele 3 regate, Baekje a fost fondat în anul 18 înaintea erei noastre, de către fiii lui Jumong 주몽, Onjo 온조 și Piryu 비류, când au venit din Puyo 부요 de Nord în Munții Pu'a-ak 부아악, în Sud.
 • A avut cea mai productivă zonă a culturii orezului - economia era agrară.
 • Artefactele, mormintele și templele au fost în mare distruse după ce armatele Silla 신라 și Tang 당 au jefuit și ars statul. Au mai rămas doar temeliile templelor și pagodelor din apropierea Buyeo 부여 (ultima capitala a Baekjeului) și Gongju 공주 (la Nord de capitală).
 • În 384, s-a introdus budismul -> era practicat doar la nivelul aristocrației, iar statul îl proteja.
 • Locuințele aveau sistem de încălzire "ondol" 온돌 (diferite față de cele chinezești sau japoneze). Acest sistem mai este și astăzi folosit în Coreea.

 • Istoria regatului este împărțită în 3 perioade:
1. 18 i.e.n.~475 e.n.; capitala: Wirye 위례
2. 475 e.n.~538 e.n.; capitala: Ungjin 운진
3. 538 e.n.~660 e.n.; capitala: Sabi 사비
 
 • Avea relații cu Sudul Chinei și Vestul Japoniei.
 • A împrumutat de la China - budismul, literatura și multe alte forme ale artei, pe care le-a incorporat în cultura sa mică, și apoi le-a transmis Japoniei (în timpul schimburilor).
 • Regele Gwanggaeto 광개토 și Regele Jangsu 장수 (din Goguryeo 고구려) au atacat fortărețele Baekjeului, care a dus la o mare înfrângere în 475. Baekje îsi mută capitala la Ungjin (care a devenit mai târziu Gongju), apoi la Sabi (Buyeo), după care își revine.
 • Religiile din Baekje au fost: budismul, confucianismul și șamanismul.
 • În 433, Baekje face alianță cu Silla împotriva Goguryeo.
 • În 551, prin alianță cu Silla, reusește să facă față forțelor Goguryeo.
 • Dinastiile sudice din China stabilesc contacte cu Silla, care pătrund în Baekje.
 • Avea un sistem centralizat de guvernare : monarhie.
 • În sec. VI-VII, încep conflictele cu Silla pentru cucerirea Râului Han 한.
 • Mormântul Regelui Muryeong 무령 (501-523) -> regele și regina purtau coroane din aur și pantofi din bronz. Este cel mai celebru mormânt din acea perioadă. Acest mormânt poate fi reprezentativ mormintelor din perioada Ungju 웅주.
 • La intrarea în morminte se desenau monștrii 도깨비 și căpcăuni 옥레.
 • Creativitatea și perfecțiunea/ meritul culturii Baekje, pot fi apreciate prin delicatețea și eleganța modelelor în flori de lotus ale țiglelor învelitoare ale acestei culturi, modelele superbe de cărămidă, frumusețea curbelor "curse" ale ceramicii și eleganța scrierii pe morminte. Floarea de lotus are 8 petale și reprezintă simbolul perfecțiunii, purității.
 •       Regi:
   
 
 
1. Onjo 온조 18 i.e.n-28 e.n
2. Geunchego 근초고 346 e.n-375 e.n.
3. Sejong 523 세종 e.n-554 e.n.
4. Uija 641 위자 e.n-660 e.n
 
sursa: cursurile
 Adminei So-jung
 
 
Mai multe informații despre Baekje
 
Potrivit Samguksaki, Baekje a fost fondat în 18 î.Hr. când Onjo și fratele său Biryu, fiii lui Jumong, fondatorul Goguryeo, s-au mutat la sud. Onjo și-a construit sediul său pe Hangang, la sud-est de Seul. Întrucât Baekje a fost înființat într-unul din cele mai productive zone de orez în creștere din Coreea, economia sa a fost practic agrară. 
Artefactele culturale din Baekje au fost slab conservate și puține au fost înregistrate. Multe au fost parasite după ce armatele din T'ang și Silla au jefuit și ars statul. Mormintele au fost jefuite și abandonate, orasele rase și templele distruse. Ceea ce a rămas erau fundatiile templelor și pagodelor lângă Buyeo, ultima capitală a  Baekjeului și Gongju, mai la nord de capitală. Recent, unele site-uri au dezvăluit informații noi despre această eră.
Descoperirile arheologice și documentele scrise indică faptul că nobilimea din Baekje a fost educată în limba chineză, cel puțin până în secolul al patrulea, și probabil și mai devreme. Budismul a fost introdus în Baekje în 384. Mormântul regelui Muryeong (501-523) arată, în mod special, faptul că regele și regina purtau coroane de aur și pantofi de bronz, oferind dovezi cu privire la stilul de viață luxos al elitei din Baekje. 
Locuințele din Baekje au fost încălzite prin sistemul ondol, încă utilizate pe scară larga în Coreea contemporană. Coșurile calde din bucătărie rulau sub podele de piatră în toate zonele din casă; astfel căldura din bucătărie este folosită pentru a încălzi zonele de stat și de dormit. Ondol este un sistem coreean unic de încălzire , diferind de cel chinezesc și japonez. Tradițiele lungi din Coreea de a avea etajele calde iarna a prelungit preferinta coreeana pentru statul pe podea, care contrastează cu preferința chinezească pentru rigiditatea garantată cu scaune și mese mari. Bruce Cumings (1997:35) raportă că "Ghiața se poate forma într-o cană de apă pe masă, în timp ce o persoană doarme confortabil pe un ondol cald". Sistemul ondol trebuie sa aibă încurajarea coreenilor ca să fie mai aproape de natură, pe pământ. 
Baekje ar putea fi caracterizat ca fiind unul dintre cele mai "internaționalizate" împărății datorită relațiilor sale cu sudul Chinei și Japoniei de Vest. Baekje a importat budismul, alfabetizarea, și multe forme de artă din China, integrându-le în propria sa cultură unică, iar apoi le-a exportat Japoniei. Arta din Baekje a devenit bază pentru arta din perioada Asuka (552-645) din Japonia (Hatada 1969:20; Cumings 1997:33-34). După ce limba chineză a devenit principala limbă a clasei superioare, în secolul al patrulea, savanții din Baekje au fost trimiși la curtea din Yamato în Japonia pentru a preda clasicii chinezi (Nelson 1993:221). Prințul moștenitor al Baekje a fost trimis în Japonia, în 393, întărind relațiile cu această țară. Conținuturile incluse în mormântul Fujinoki lângă Nara demonstrau legăturile stilistice strânse cu Baekje, dovezi suplimentare de obligațiuni culturale între Baekje și Japonia (Nelson 1993:221). 
Deși Baekje a avut succes în relațiile sale externe cu China si Japonia, relațiile sale cu Goguryeo au fost antagonice. Regele Gwanggaeto si Regele Jangsu (413-491) din Goguryeo a atacat cetățile Baekje de-a lungul frontierei lor comune în apropiere de Hangang. Baekje a avut dificultăți în oprirea atacurilor Goguryeo, deși uneori acesta monta contraatacuri de succes. În 551, de exemplu, printr-o alianță făcută cu Silla, Baekje a condus cu succes alungarea forțelor Goguryeo. Doi ani mai tarziu însă, atunci când Silla a câștigat controlul unic asupra regiunii, Goguryeo a devenit dușmanul de moarte al celor din Baekje.
Din punct de vedere militar, oamenii din Baekje nu erau la fel de puternici ca oamenii din Goguryeo, dar ei au creat o proprie cultură unică și elaborată prin importarea unor trăsături culturale chineze, asimilându-le culturii propii. La rândul său, Baekje a exportat propria lor cultură în Japonia, care a păstrat cultura Baekje până în ziua de azi. Baekje trebuie să fie amintit pentru efortul său de a "internaționaliza", daca nu "globaliza" cultura sa.
 
 
 
sursa: "Kimchi and it" de Choong Soon Kin
 
traducerea în limba română: Roxy
 
editat: Kang Hyeon-jae
 
Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet