Cincizeci minuni ale Coreei: 비격진천뢰-Prima „bombă cu ceas” din lume

            Lansată în taberele și formațiile inamicilor folosind mortierul  Wangu, Bigyeok Jiincholloe este primul dispozitiv explosiv cu ceas din lume. A fost creat de Yi Chang-seon în timpul războiului Imjin de la sfârșitul secolului al XVI-lea  și utilizat în mod eficace de către comandanții Joseonului. Noua inveniție nu numai că a creat multe daune taberei adverse, dar i-a  înfricoșat și pe inamici, care credeau că sunt vrăjite ori declanșate de forțe supranaturale. Dispozitivul era alcătuit dintr-un cilindru de bambus cu fitil așezat în spirală, lungimea fitilului determinând întârzierea exploziei.

            Inventată de tehnicianul Yi Chang-seon în timpul războiului Imjin (1592-1598), Bigyeonk Jincholloe (literal „cutremură cerurile cu fulgere și tunete”) este cosiderată prima bombă cu ceas din lume.  Cartea Precauții pentru viitor, scrisă de prim-ministrul Ryu Song-yong după finalizarea războiului, conține o descriere detaliată despre cum fortăreața Gyeongju a fost recapturată folosind acest dispozitiv.

            Cu 10 000 soldați ai Armatei Provinciale de Stânga, generalul Park Jin a avansat până a ajuns la poarta fortăreței Gyeongju. Inamicii, însă, ieșiseră din cetate prin Poarta de Nord și au lansat un atac surpriză din spate. Singura opțiune care îi rămăsese generalului și soldaților săi era de a se retrage înspre râul An. În aceeași noapte, Park Jin a avansat din nou spre fortăreață  și, ascunzându-și trupele lângă poarta principală, a aruncat o bombă Bigeok Jincholloe în interiorul zidurilor. Bomba a aterizat în fața cortului dușmanilor și, neștiind ce este, inamicii s-au apropiat ca să privească mai atent.  Câteva secunde mai târziu, bomba a explodat. S-a auzit o bubuitură puternică, ca și când explozia ar fi cutremurat pământul, iar șrapnelele de metal s-au împrăștiat în toate direcțiile. Treizeci au fost omorâți pe loc și mulți alții au leșinat din cauza șocului. Când supraviețuitorii și-au revenit în simțiri, încă neînțelegând cum s-a întâmplat, au aclamat că era vorba despre spirite malefice. În ziua următoare, dușmanii au părăsit fortăreața și au fugit spre portul Sosaeng. 

            În luna august al aceluiași an, forțele japoneze au mai asediat încă o dată fortăreața, însă din nou nu au putut rezista în fața bombelor Bygyeok Jincholloe și s-au retras. O consemnare din cartea Uneltele de Război, publicată în Japonia, descrie puterea bombii.

            În timpul războiului Imjin, tunurile erau utilizare la scară largă de către armata coreeană, a cărei atac cu explozibili venea ca o ploaie asupra noastră, cauzând multe stricăciuni. La acea vreme, armata noastră abia se obișnuise cu tunurile, neputându-ne măsura cu dușmanul.

            În această consemnare, prin „explozibili” se făcea referire la Bigyeok Jincholloe, iar prin „tunuri” la mortierele Wangu. Bombele Bigyeok Jincholloe erau lansate cu ajutorul Dae-Wangu („dae” în coreeană înseamnă „mare, măreț”), cel mai mare tip de mortier care, conform Joseon Sillok, avea 380~ 460 m lungime. Cu ajutorul acestuia erau lansate și alte tipuri de proiectile, cum ar fi pietroaie sau ghiulele. Mortierele Dae-Wangu erau folosit pentru distrugerea zidurilor fortărețelor sau pentru a ataca inamicii staționați în spatele zidurilor.

            Având o formă sferică și 12 kg în greutate, Bigyeok Jincholloe era confecționată din fontă și avea șrapnelele din metal și praful de pușcă în interior.  Mecanismul de aprindere se deosebea de cel de la explozibilii obșnuiți, fiind alcătuit dintr-un cilindru de bambus cu șanțuri scobite în formă de spirală de-a lungul cărora se afla fitilul. Timpul de întârziere al detonării era determinat de lungimea fitilului: fitilul înconjura de zece ori cilindrul de bambus pentru o explozie rapidă și de cincisprezece ori dacă era nevoie de un timp de întârziere mai lung.

            Astăzi, câteva exemplare de bombe Bygyeok Jincholloe  sunt expuse în mai multe muzee, precum Muzeul  Universității Yonsei, Muzeul Național Jinju și Memorialul de Război al Coreei.

#Cincizeci minuni ale Coreei

 

Sursa: cartea Fifty Wonders of Korea, volumul 2. Science and Technology, p. 65-67

Traducere: 강현재

            

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet