추석 Chuseok

              Chuseok (추석) este una dintre cele mai importante sărbători din Coreea. Toți membrii familiei, fie că sunt aproape fie că se află departe de casă, se adună pentru a împărți mâncare și istorisiri, dar și pentru a mulțumi strămoșilor pentru recolta bogată. Anul acesta Chuseok se sărbătorește în intervalul 14-16 septembrie, ziua principală de celebrare a evenimentului fiind 15 septembrie.

Semnificația sărbătorii Chuseok (Hangawi)

              Chuseok este una dintre cele trei mari sărbători, alături de Seollal (Anul Nou  Lunar) și Dano (sărbătorit în ziua a cincea a celei de a cincea luni lunare), și mai e cunoscut și sub denumirea de Hangawi 한가위. Han înseamnă "mare" și gawi înseamnă "idele lunii august/toamnei"(15 august, conform calendarului lunar, datorită faptului că în această zi apare lună plină). Hangawi/ Chuseok era ziua în care coreenii, un popor agricol în cea mai mare parte a istoriei, mulțumeau strămoșilor pentru recolta bogată și o împărțeau cu apropiații.

              Deși originea acestei sărbători este neclară, tradiția acesteia se regăsește și în practicile religioase antice ce erau centrate pe fazele lunii. Prezența soarelui era considerată o rutină, dar apariția lunii pline ce avea loc o dată pe lună reprezenta un eveniment special. Prin urmare, festivitățile recoltelor erau ținute când era lună plină și pe 15 august lunar.

Origini

              Conform tradițiilor populare, Chuseok provine din Gabae (가배), o sărbătoare ce datează de pe vremea dinastiei Silla. De asemenea, se crede că Chuseok marchează ziua în care Silla a câștigat o mare victorie asupra regatului rival, Baekje.

             Unii învățați cred că Chuseok are la origine serbările șamaniste pentru lună plină. De asemenea, datorită faptului că se dau cele mai proaspete recolte cu ocazia acestei sărbători, este probabil ca Chuseok să aibă la origine și un ritual de cult. În unele zone, dacă nu erau recolte, aceste ritualuri erau amânate, iar în zonele în care nu existau recolte anuale, Chuseok nu era sărbătorit deloc.

Tradiții și datini

Charye

             În dimineața sărbătorii Chuseok, membrii familiei se adună acasă pentru a ține o ceremonie comemorativă în onoarea celor decedați numită Charye. Ceremonile Chaerye sunt ținute de două ori pe an: în timpul sărbătorii Seollal ( Anul Nou Lunar) și în timpul sărbătorii Chuseok. Diferența dintre cele două ceremonii este dată de faptul că mâncarea reprezentativă a celei din timpul sărbătorii Seollal este Tteoguk, o supă cu un fel de tăiței din orez, în timp ce la ceremonia Chaerye din timpul sărbătorii Chuseok mâncarea este reprezentată de orez proaspăt, abia recoltat, băutură alcoolică și songpyeon (prăjituri din orez). După comemorarea celor morți, membrii familiei se așază la masă și se delectează cu mâncarea preparată.

 

Seongmyo ( vizitatul mormintelor strămoșilor) și Beolcho (curățatul buruienilor de pe morminte)

           Vizitele la mormintele celor morți sunt cunoscute sub denumirea de Seongmyo (성묘). În timpul acestor vizite, familia curăță mormintele de buruienile ce au crescut de-a lungul verii, acest obicei numindu-se Beolcho (벌초). Această tradiție este considerată a fi o responsabilitate a familiei, dar și devotament și respect față de cei morți. Cu o lună înainte de sărbătoarea Chuseok, autostrăzile din Coreea devin foarte aglomerate din cauză că majoritatea familiilor se îndreaptă spre locul mormintelor rudelor decedate pentru a-și îndeplini îndatoririle familiale.

                După ce coreenii îndeplinec aceste trei ceremonii, se adună și privesc frumusețea lunii pline sau joacă jocuri folclorice cum ar fi Ganggangsullae (este un dans ce se dansează în cerc, ca un fel de horă). În acest tip de dans, femeile îmbrăcate în hanbok se prind de mâini, formând un cerc, și cântă împreună.

             Sunt multe povestiri despre originea acestui dans. Una dintre cele mai cunoscute spune că acest dans datează din timpul dinastiei Joseon, când armata coreeană obișnuia să le îmbrace pe femeile tinere din sate în uniforme militare, acestea fiind puse să încercuiască munții pentru a părea că armata are un număr mai mare de soldați pentru a-i speria pe dușmani. Armata coreeană a câștigat multe victorii folosind această tactică.

              Un alt joc specific acestei sărbători este Ssireum- wrestlingul coreean. În timpul meciului, doi competitori aflați în mijlocul unui teren de nisip încearcă să se doboare unul pe celălalt folosind forța și îndemânarea.

              Ultimul competitor care rămâne după  mai multe competiții în picioare este considerat câștigătorul și e numit cel mai puternic bărbat al satului, primind ca premiu bumbac, orez sau un vițel. 

Chuseokbim (îmbrăcăminte specifică sărbătorii Chuseok)

              O altă datină a acestei sărbători este Chukseokbim. Bim se referă la îmbrăcarea cu haine noi sau „de bun” și împodobirea lor cu diferite accesorii cu ocazia sărbătorilor sau a petrecerilor. În sens larg, sunt două feluri de bim: seolbim și chuseokbim. În trecut, oamenii obișnuiau să poarte cele mai bune haine în timpul sărbătorilor, dar oamenii din ziua de azi poartă haine occidentale sau nu își pregătesc haine deloc pentru sărbători.

Mâncarea specifică sărbătorii Chuseok

              Chuseok celebrează cel mai bogat sezon în recolte, când fructele și grânele abundă. Folosind orezul proaspăt recoltat, oamenii fac, de obicei, cu ocazia acestei sărbători orez, prăjituri de orez și lichior de orez. Songpyeon (송편) este una dintre cele mai importante feluri de mâncare specifice Chuseok.

              Aceste prăjituri de orez sunt preparate din făină de orez ce este frământată și modelată în bucăți mici , iar apoi fiecare bucată de aluat este umplută cu semințe de susan, fasole, fasole roșie, castane sau alte ingrediente nutritive. În timpul coacerii, între straturile de prăjituri se așază ace de pin pentru a adăuga mirosul încântător al acestora.

              În ajunul sărbătorii Chuseok, întreaga familie se adună pentru a face songpyeon. O anecdotă veche coreeană spune că persoana care dă o formă frumoasă acestor prăjituri din orez va avea un soț/o soție bună sau un copil frumos. De aceea nu e de mirare că burlacii familiei încearcă să facă cele mai frumoase prăjituri songpyeon.

                 Un alt element important al sărbătorii Chuseok este lichiorul tradițional.

              În timpul sărbătorii Chuseok, membrii familiei și alte rude se adună și țin o comemorare a celor morți cu lichior făcut din ultima recoltă de orez. După ceremonia de comemorare, aceștia mănâncă și beau împreună acest tip de băutură.

Chuseok în Coreea de Nord

            Cum Chuseok a fost o sărbătoare tradițională până la divizarea Coreei, și oamenii din Coreea de Nord sărbătoresc, de asemenea, Chuseok. Totuși, ideologia care a divizat Coreea a cauzat și câteva diferențe în sărbătorirea acestei sărbători în Coreea de Nord. De când cele două Coreei sunt divizate, Coreea de Sud a adoptat o cultură vestică, iar modul de sărbătorire a Chuseok-ului este la fel ca cel în care membrii familiei se bucură de vacanțe sau alte sărbători împreună. Totuși, în Coreea de Nord, modul de sărbătorire a Chuseok-ului s-a îndepărtat de modul tradițional. De fapt, Coreea de Nord nu celebra nicio sărbătoare până la mijlocul anilor '80. Deși în Coreea de Nord nu există adunări de familie în timpul sărbătorii Chuseok, unii nord-coreeni, în special cei din clasa lucrătoare, încearcă să viziteze mormintele strămoșilor în timpul acestei sărbători. În plus, infrastructura lor extrem de săracă și, în special, transportul public, face aproape imposibilă vizitarea mormintelor strămoșilor și a loculului natal.

Chuseok se sărbătorește:

2013: Septembrie 19

2014: Septembrie 8

2015: Septembrie 27

2016: Septembrie 15

2017: Octombrie 4

2018: Septembrie 24

2019: Septembrie 13

2020: Octombrie 1

2021: Septembrie 21

2022: Septembrie 10

Chuseok fericit!

 

Surse: Wikipedia.org+ visitkorea.or.kr

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
5
Average: 5 (1 vote)