Cinci dintre cele mai ciudate locuri din Coreea de Nord

Coreea de Nord este una din cele mai izolate țări din lume, dacă nu cea mai retrasă. Ca urmare, multe aspecte ale țării sunt total derutante pentru străini.

1.Samtaeseong

Coreea de Nord a interzis orice influență considerată “U.S. imperialistică”, sub Kim Jong-Il. Totuși, au existat câteva semne ale relaxării în ultimii câțiva ani, cum ar fi deschiderea primului stand de burger nord-coreean în Pyongyang. Localul s-a deschis în 2009, iar în momentul respectiv se serveau doar hamburgeri, vafe și bere la halbă. Nu în mod suprprinzător, hamburgerii nu au fost numiți în acest fel (din nou, influența imperialistă americană), însă li s-au spus “sandwichuri cu carne tocată”. Când Kim Jong-Il a anunțat că va construi o fabrică pentru a face hamburgeri, el i-a denumit “pâine dublă cu carne“. Cel puțin putem trata acest nou nume ca o îmbunătățire.

Oamenii care caută să cumpere în mod liber un sandwhich de acest gen în Coreea de Nord, se pot aștepta să plătească în jur de $1.70, cu excepția cazului în care nu locuiesc aici, întrucât prețul înseamnă de două ori salariul zilnic. Totuși, Samtaeseong s-a dovedit a fi un hotspot foarte popular , atât pentru localnici, cât și pentru turiști, și în tot acest timp comentariile despre burgeri continuă încă, ne place sau nu ne place, existența unui fast-food (cu planuri pentru mai multe sucursale în viitor) în țara cu cel mai extremist comunism din întreaga lume nu este nimic mai mult decât un spectacol de influență al Americii. În continuare: realitatea televiziunii și boli cardiac devastatoare.  

 

2.Ryugyong Hotel

Deseori considerată ca fiind cea mai urâtă clădire din lume (o onoare îndoilenică, cu siguranță), Hotelul Ryugyong are o istorie de 108 ani privind construcția acestuia în Pyongyang. Uneori supranumit și Piramida din Pyongyang din cauza formei sale caudate, construcția hotelului a început în 1987 și a fost finalizată în 1993. Se pare că a fost puțin probabil să fie finalizat ca un hotel funcțional, deși zvonurile spun că a existat interesul exterior al terminării construcției.

Clădirea se compune din 3000 de apartamente și 5 restaurante reînnoite, cel puțin așa cum a fosat planificat. În prezent, acesta se află în inima orașului ca o cochilie fortificată, însă mărimea sa masivă (1082 de metri) este dificil de a fi ignorată, întrucât domină linia orizontului. Destul de interesant, cu toate acestea, aceia ce trăiesc în oraș neagă existența acestuia. Turiștii care călătoresc cu taxiul au găsit imposibilă utilizarea hotelului ca punct de reper , deoarece nimeni nu admite faptul că această clădire se află acolo. Este chiar înlăturată din fotografiile oficiale.

În 1992 Uniunea Sovietică a căzut, luând odată cu ea și o mare parte din sprijinul financiar al Coreei de Nord. Când proiectul a fost interupt un an mai târziu, s-a estimate că pentru a-l termina ar mai fi nevoie de aproximativ 2 miliarde de dolari. Nu, aceasta sumă nu este pentru o armă de distrugere în masă, ci pentru un hotel. Chiar dacă ar fi să fie terminat vreodată, cine oare ar fi dispus să locuiască acolo? Ignorând salariile foarte mici ale nord-coreenilor, aici nu există o reală industrie a turismului despre care se poate vorbi. Dacă ar fi fost, probabil ar fi terminat acel lucru până acum.

 

3.Arcul Reunificării (The Arch of Reunification)

Arcul Reunificării a fost ridicat în 2001 pentru a comemora propunerea lui Kim Il-Sung de a reunifica cele două Corei. Arcul se află deasupra Autostrăzii Reîntregirii, care duce de la Pyongyang la Zona Demilitarizată (DMZ). Arcul de beton expune două femei coreence, îmbrăcate în haine tradiționale, ținând o sferă cu o hartă a Coreei unificate pe ea. Este unul dintre cele mai mărețe gesturi ale dictaturii. Atât de bine gândit, defapt, aproape că te face să uiți de acele tunele săpate pentru a ajunge în Coreea de Sud. Aproape.

Oricum, Arcul este ciudat din două motive. Unu la mână, autostrada menționată mai sus este în mare parte neutilizată. Turiștii din capitală remarcă deseori cât de late sunt benzile autostrăzii, însă cât de redus este traficul. Utilizarea a atât de puține mașini este cauzată de starea financiară  precară a majorității cetățenilor, astfel încât bicicletele sunt cele mai comune mijloace de transport. Dar străzile sunt atât de goale încât ghizhii turistici vor ocoli benzile de pe o parte pe cealaltă pentru a evita numeroasele gropi (pentru că ar costa mult prea mulți bani pentru a repara în mod corespunzător drumurile). Străinii consideră încă  faptul că Arcul însuși ar avea două scopuri. Potrivit unora (incluzând un documentar), Arcul a fost construit cu explozibil în interior. În cazul unei invazii, Arcul va putea fi detonat pentru a crea un fel de blocaj pentru infanterie și artilerie. Desigur, acestea ar putea fi doar meditațiile și teoriile conspirative ale teoreticienilor, ori nord-coreenii spun minciuni albe. Niciodată nu vom putea ști, însă este sigur că ceva face ca arcul să arate puțin suspect.

 

4.Kijong-dong

Ce se întâmlă dacă luați hotelul Ryugyong și îl transformați într-un întreg sat? Kijong-dong, bine cunoscut și ca Propaganda Village, este în cauză. Construit în 1950, ceea ce putem presupune că a costat o avere, Kijong-dong este situat în Coreea de Nord, la granița zonei DMZ, având un total de 200 de locuitori, daca este să credem guvernul nord-coreean. În realitate, nu există niciun locuitor aici. Este complet gol.

Orașul a fost conceput pentru a scoate în evidență virtuțile și modul de viață nord-coreean locuitorilor sud-coreeni, în vederea conducerii spre dezertare. Clădirile viu colorate din beton sunt mult mai luxoase decât și-ar putea permite sătenii din oricare altă țară. Fiecare clădire este dotată cu fire de electricitate, cu lumini atașate unui cronometru. Scheletele unor echipaje apar pe timp de noapte pentru a oferi aspectul general cum că oameni chiar locuiesc acolo.

Totuși, oricine, cu un binoclu , poate vedea că defapt clădirile sunt goale, unele complet, lipsite de pardoseli, ferestre sau chiar geamuri. Indiferent dacă sunt sau nu, orașul care încă ar conduce spre dezertare are un motiv necunoscut , însă este greu de crezut că cineva ar mai putea cădea în capcană aproape 60 de ani mai târziu. În mod suprinzător, trucul este încă menținut.

 

5.Web Cafe

Controlul informațiilor este cheia esențială pentru regimul comunist, iar Coreea de Nord nu este o excepție. Într-adevăr, Coreea de Nord nu are acces la internet în adevăratul sens al cuvântului la fel de mult cum are la intranet. Aceste website-uri, aproape toate din ele, sunt sub controlul guvernului, și la fel de izolate ca țara în sine, precum și, mai mult de atât, singurul acces la ele se realizează prin intermediul web cafe(nelelor).

Serviciul de intranet al țării, Kwangmyong, nu oferă nicio legătură cu lumea exterioară. În schimb, cererile pot fi făcute pentru conținut. În cazul acceptului, Kwangmyong downloads, cenzurile și re-uploads pot fi făcute pentru conținut.  Totuși, Kwangmyong rămâne de neatins pentru cei mai mulți dintre oameni. 90% dintre locuitorii nord-coreeni sunt nefamiliarizați cu internetul. În timp ce deși este teoretic posibil să fie ridicat o conexiune prin satelit cu alte ISP-uri din Asia, contrabanda cu componentele necesare în interiorul țării este aproape imposibilă.

În ciuda faptului că este capitala țării,  Pyongyang (Phenian) are doar câteva web cafe. Fără excepție, din 2007  Kwangmyong a permis doar accesul a peste puțin 30 de pagini web. Hotelele din oraș oferă servicii de e-mail. Totuși, userilor nu le este permis să redacteze mesajele în mod direct. În schimb, ele trebuie scrise și înmânate unui angajat. Mulți turiști au remarcat faptul că mesajele lor nu au fost niciodată primite (și probabil niciodată trimise).

Coreea de Nord nu este capabilă să găzduiască propriile pagini web și ca rezultat se bazează în schimb pe China, Japonia, Germania și chiar pe Statele Unite ale Americii pentru servere. Elita guvernamentală, cu toate acestea, are acces nefiltrat, nelimitat a conexiunilor prin satelit cu Germania.

Sursa: http://www.weirdworm.com/5-strangest-places-in-north-korea/

Traducere: Helen Chal

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet