진한 Confederația Jinhan

            Jinhan era o confederație de stătulețe ce a existat între secolul 1 î.H.- 4 d.H. în sudul Peninsulei Coreene, la est de râul Nakdong, pe teritoriul provinciei actuale Gyeongsang.  Aceasta împreună cu Byeonhan și Mahan alcătuiau Samhan. A fost descendenta regatului Jin, iar mai târziu a fost absorbită de Silla, unul dintre cele Trei Regate coreene. Numele său este format din cuvântul Jin, care se traduce literal prin „est” și Han, care înseamnă „măreț”.         

            Geografie

            Majoritatea  consemnărilor indică faptul că Jinhan era situat în zona care mai târziu va fi ocupată de regatul Silla, și anume în bazinul orașului Gyeongju și  o parte din țărmul estic. Avea graniță la sud-vest  cu confederația Byeonhan, la vest cu Mahan, iar în nord cu Dongye și comanderiile chineze. Totuși, unii specialiști plasează Jinhan în valea râului Han, granița la nord fiind cu Mahan și la sud cu Byeonhan.

            Istorie și cultură

            Jinhan, la fel ca celelalte două confederații din Mahan, a apărut în urma confuziei și frecventelor migrări de după căderea Gojoseonului în 108 î.H.

            Relația sa cu fostul regat Jin nu este clară, deși cronicile chineze contemporane  acestor regate, San Guo Zhi, indică faptul că Jinhan era identic cu Jin, în timp ce alte consemnări indică faptul că Jin era predecesorul  întregului Samhan. Jinhan și Byeonhan au împărțit, în mare, aceeași cultură, având o varietate de obiceiuri religioase. Aparent, aceste două confederații nu erau separate de o graniță bine-definită.         

            Oamenii din Jinhan aclamau că ar fi fost migratori din imperiul Qin. Aceștia migraseră anterior, din cauza politicilor severe ale muncii,  în confederația Mahan care le-a oferit pământ în est, iar după în Jinhan. Confederația mai era cunoscută și sub denumirea de Qinhan. Ca imigranți, există posibilitatea ca regii să fi fost originari din Mahan, conform unor cărți istorice din China, însă nu există destule dovezi arheologice care să ateste acest lucru.

            Statele confederației Jinhan

            Conform San Guo Zhi, Jinhan era alcătuit din 12 stătulețe ce cuprindeau de la 600 până la 5000 familii. Acestea erau:

 •  Saro (사로국, 斯盧國), cel mai puternic stat din Jinhan, denumit și Seorabeol. În 503, acest stat s-a autoproclamat Silla.
 • Gijeo (기저국, 己柢國), astăzi Andong.
 • Bulsa (불사국, 不斯國), astăzi Changnyeong.
 • Geun-gi (근기국, 勤耆國), astăzi Pohang sau Cheongdo.
 • Nanmirimidong (난미리미동국, 難彌理彌凍國), astăzi Miryang. Mai este cunoscut și sub denumirea de Mirimidong.
 • Yeomhae (염해국, 冉奚國), astăzi Ulsan.
 • Gunmi (군미국, 軍彌國), astăzi Sacheon.
 • Yeodam (여담국, 如湛國), astăzi Gunwi.
 • Horo (호로국, 戶路國), astăzi Sangju.
 • Juseon (주선국, 州鮮國), astăzi Gyeongsan.
 • Mayeon (마연국, 馬延國), astăzi Miryang.
 • U-yu (우유국, 優由國), astăzi Cheongdo sau Yeongdeok.

            Conform Samguk Sagi, regatul Silla a fost fondat de Bak Hyeokgeose în 57 î.H., care a unit 6 clanuri din Jinhan. Înregistrările istorice totuși sunt neclare în ceea ce privește relația dintre numele confederației Jinhan, statului Saro, Seorabeol și regatulului Silla.   

            Cât despre viața oamenilor din Jinhan se cunosc foarte puține. Se pare că religia dominantă era șamanismul, care a jucat și un rol politic. Agricultura era în cea mai mare parte dominată de cultura orezului. De asemenea, o altă activitate dominantă era creșterea animalelor, mai ales a cailor, a găinilor și a bovinelor.

Sursa: wikipedia.org

Traducere: 강현재

 

          

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet