O importantă descoperire în biologie

            Un grup de cercetare condus de profesorul Heo Won Do de la “Institutul Coreean Avansat de Ştiinţă şi Tehnologie” (KAIST) a descoperit că semnalul receptorilor factorului de creştere al fibroblastelor intracelulare (FGFR) poate fi controlat cu o iluminare prin intermediul unei lumini de culoare albastră.

            Factorii de creştere ai fibroblastelor, numiţi FGF (Fibroblast Growth Factors ) sunt proteine care leagă heparină şi care joacă un rol important în procesul de proliferare al celulelor şi ţesuturilor, ceea ce le permite să funcţioneze. Receptorii, FGFR, sunt nişte celule foarte sensibile la enzima tirozin-chinază care transmit semnale externe în interiorul celulei.

            Până acum, pentru studiul căilor de semnal ale receptorului FGFR au fost utilizate doar metode bazate pe chimie. Totuși, aceste abordări au multe efecte secundare şi mai au, de asemenea, limite în eficienţa lor.

            Oamenii de ştiinţă ai echipei de cercetare au elaborat o nouă abordare pentru a depăşi dezavantajele. Ei au construit un model FGFR controlat optic (opto-FGFR1) prin exploatarea criptocomului 2, o clasa de favloproteine care acţionează la stimulii luminii albastre. Prin urmare, metoda opto-FGFR1 poate controla rapid şi reversibil semnalul FGFR1, utilizând lumina albastră.

            Potrivit echipei de cercetare, este de aşteptat ca noua metodă să ofere un mjloc eficient de a controla cu precizie semnalul FGFR, fără a utiliza substanţe chimice nocive. Oamenii de ştiinţă au spus că este un instrument important care poate fi folosit pentru a studia diferite procese biologice, atât în laborator cât şi în viaţa reală.

            Rezultatele au fost raportate într-un articol din 26 iunie intitulat “ Controlul spaţiotemporal folosind semnalul luminos ca factor de creştere al receptorilor de lumina albastră” (Spatiotemporal Control of Fibroblast Growth Factor Receptor Signals by Blue Light), publicat în “Chemistry&Biology”, revista afiliată prestigioasei publicaţii ştiinţifice “Cell”.

Sursa: corea.it

Traducere din limba italiană în limba română: Helen Chal

Română
Votare: 
0
No votes yet