Sunt toate lucrurile despre Coreea de Nord adevărate?

            Când o organizație precum guvernul Coreei de Nord e prinsă cu minciuni gogonate și cu numeroase greșeli, fiecare zvon despre necinstea sau ignoranța sa pare plauzibil. Totuși, nu toate poveștile despre așa-numita Republică Democrată Populară Coreeană (RDPC) sau despre liderii săi își au originea la nord de DMZ.  În lumina vechii tradiții a oponenților geopolitici, sud-coreenii și aliații lor și-au răspândit propriile născociri despre regimul lui Kim de-a lungul timpului. Iată câteva zvonuri populare și adevărul din spatele lor:

1. Kim Il-sung nu era Kim Il-sung cel real

            Uniunea Sovietică l-a ales pe Kim Il-sung să fondeze RDPC  în parte pentru că putea fi numit cu destul de multă credibilitate unul dintre eroii lungii rezistențe împotriva colonizării japoneze a Peninsulei Coreene. Kim a fost ultimul comandant care a supraviețuit  din Armata Unită Anti-Japoneză din Nord-Est din Manciuria, o oranizație prin intermediul căreia și-a câștigat o parte din reputația sa. Conform cărții Under the Loving Care of the Fatherly Leader a lui Bradley K. Martin autoritățile japoneze ofereau chiar recompense pentru cel care ar fi adus capul lui Kim până când acesta a împlinit 25 ani.

            Probabil pentru a-i putea denatura imaginea lui Kim ca veteran de război, dușmanii săi au pus în circulație zvonul că acesta ar fi furat porecla (Kim Il-sung înseamnă „pilonul patriei”) și reputația unui veteran mai vechi, Kim Kyung-cheon. Această acuzație a fost și mai greu de respins odată ce Kim Il-sung a admis fatul că numele pe care l-a primit la naștere a fost Kim Seong-ju, adoptând faimosul pseudonim abia ulterior.

            Însă cercetători renumiți, precum Andrei Lankov și Bruce Cumings, consideră acum această poveste a identității furate ca fiind un mit. Chiar și Bradley K. Matin însuși consideră această chestiune drept una neimportantă: „Chiar dacă a împrumutat sau nu numele Kim Il-sung este irelevant… deoarece el e cel care a valorificat faima numelui dobândită în 1930.”

2. Nord-coreenii au anunțat la un moment dat că au descoperit  o vizuină de unicorn

            Pe 29 noiembrie 2014 agenția de știri nord-coreeană a trimis un comunicat de presă în engleză în care declara că „arheologii Institutului de Istorie al Academiei de Științe Sociale din RDPC au descoperit recent vizuina unicornului regelui Dong-myeong, fondatorul regatului Goguryeo (277 î.e.n.-668 e.n.).”

            Anunțul i-a amuzat mai ales pe vorbitorii de limbă engleză, însă bineînțeles că la mijloc e vorba de o neînțelegere născută atât din traducerea proastă, cât și din lipsa de interes în acordarea atenției asupra aceea ce s-a descoperit cu adevărat. Sud-coreenii au înțeles la scurt timp că e vorba despre un sit istoric și că expresia „vizuina de unicorn” ar trebui înțeleasă ca una ce denotă un nume propriu. De asemenea, translatorul nu ar fi trebuit să traducă în engleză și denumirea creaturii mitologice, întrucât kirin/qilin nu are de fapt niciun echivalent direct în mitologia occidentală. Poate numind situl „Vizuina Kirinului” ar fi fost cea mai bună alegere.

 

Kirin/ Qilin (o creatură magică din mitologia est-asiatică despre care se spune că era purtătoare de noroc și prosperitate, apariția sa însemnând totodată un semn divin ce anunța nașterea sau moartea unui conducător bun sau a unui învățat înțelept)

3. Nord-coreenii mor de foame sub regimul comunist

            „În fiecare toamnă multe agenții de știri răspâdesc știri precum țara [Coreea de Nord] a fost din nou la un pas de foamete în masă,” afirmă Andrei Lankov într-un articol din martie 2014 intitulat  „Coreea de Nord și mitul foametei.”

            În realitate, „e clar că nu mai e o țară care suferă din cauza foametei.” Lankov atribuie creșterea economiei private a Coreei de Nord schimbării, afirmând că uimitorul procentaj de 75% din veniturile interne ale Coreei de Nord ține de comerțul non-guvernamental care practic e încă ilegal.

Sursa: gwangjunewsgic.com (articol scris de C. Adam Volle)

Traducere:강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet