gramatica

-기로서니 = Oricât de…

Această terminație este foarte des folosită alături de 아무리 fără vreo schimbare de sens.

Română

Particula 처럼 și verbul 같아요

Particula 처럼 se traduce în limba română prin cuvântul de comparație ‘’ca’’. Verbul 같다 înseamnă ‘’a arăta (la fel) ca’’ sau ‘’a părea că e’’.

Română

Formele substantivale -개 și -게

Un mic set de verbe pot fi transformate în substantive prin adăugarea lui –개 sau –게. Formele rezultate  sunt substantive independente ce preiau sensuri și înțelesuri nu neapărat predictibile atunci când ne uităm la verbul original.

 

Română

– (으)되 = ...însă...

여러분 상급  일련에  환영합니다!

Română

A putea / A nu putea cu -(으)ㄹ 수 있다 / 없다 și 못

În construcția -(으)ㄹ 수 있다, cuvântul 수 înseamnă ‘idee’ sau o ‘cale’ pentru a rezolva o problemă sau pentru a finaliza ceva, deci -(으)ㄹ 수 있다 literar înseamnă “a avea o cale sau o idee pentru a face” ceva.Așadar, când NU ai “o cale sau o idee” pentru a face ceva, înseamna că NU poți face, iar în coreeană devine -(으)ㄹ 수 없다, folosind 없다, opusul cuvântului 있다.

Română

- 든지= Fie că / Ori că...

-든 este folosit atunci când se vorbește despre alegeri, preferințe sau indiferență în ceea ce ne este oferit. Pentru că este folosit atunci când se vorbește despre alternative, acesta se traduce prin "fie" sau "ori".

Română

-(으)면 = Când...

      안녕하세요 여러분!

Română

-(으)면 = Dacă...

      안녕하세요 여러분! Astăzi vom vorbi despre o terminaţie foarte utilă şi des folosită, şi anume -(으)면.

      Prin adăugarea lui -(으)면 la sfârşitul verbelor descriptive sau procesive creăm sensul de “Dacă...”.

Română

-아/어/여지다 - A se face / A deveni...

Ataşată rădăcinii unui verb descriptiv (i.e.adjectiv), aceasta construcţie exprimă schimbarea de la o stare sau condiţie la o alta.

Română

Particula -도 şi adverbul 또

Adverbul 또 are acelaşi sens general ca al particulei -도 şi (de asemenea) / (de asemenea) nici. Totuşi, din moment ce 또 este un adverb, acesta este independent şi nu trebuie sa fie ataşat de un alt cuvânt. Pe langă această diferenţă evidentă, 또 mai are şi un sens accentuat de adăugare, completare, a fi în plus.

Română

Pagini

Subscribe to RSS - gramatica