Personalități istorice: 이순신 Amiralul Yi Sun-shin

Română

            Nicio cronică despre dinastia Joseon nu ar fi completă dacă nu l-ar menționa pe unul dintre cei mai mari eroi din istoria Coreei – amiralul Yi Sun-shin (1545-1598). Născut într-o familie săracă, suferind eșecuri și greutăți de-a lungul vieții , Yi Sun-shin s-a ridicat din nimic și a condus forțele navale coreene la victorie, deși înainte nu participase niciodată la vreo bătălie navală și nici nu fusese instruit în marină, iar adeseori era depășit  în ceea ce privește numărul oamenilor față de contropitorii japonezi. Povestea sa de loialitate și sacrificiu întrece orice frontieră, inspirându-i pe toți cei care o aud.     

            Istoricul și ofițerul din Marina Regală Britanică George Alexander Ballard (1862-1948) scrie în The influence of the sea on the political history of Japan (1921) că „este întotdeauna dificil pentru englezi să admită că Nelson a avut vreodată un egal în profesia sa, dar dacă cineva are dreptul să fie considerat astfel, ar trebui să fie acest mare comandant naval al rasei asiatice care nu a cunoscut niciodată înfrângerea și care a murit în prezența dușmanilor. Amiralul Yi este lăudat chiar și de cei din partea opusă a câmpului de bătălie. Spre exemplu, un general japonez contemporan care a luat parte la războiul Imjin, Wakizaka Yasuharu, afirma că „Yi Sun-shin e persoana de care îmi e cel mai frică, pe care o urăsc cel mai mult, pe care o iubesc cel mai mult, pe care o admir și respect cel mai mult, pe care doresc  să o ucid cel mai mult și cu care vreau să beau o ceașcă de ceai cel  mai mult.”

Pe scurt despre viața sa dinaintea izbucnirii răboiului Imjin

            Yi Sun-shin s-a născut în Geongcheon-dong, Seoul, pe 8 martie/ 28 aprilie 1545. Din cauza sărăciei, familia sa se mută în orașul natal al mamei sale, în Asan din provincia Chungcheong de Sud. Asemeni multor băieți din familiile aristocrate, acesta studiază clasicii confucianiști și devine un bun cunoscător al chinezei clasice. De asemenea, tânărul Yi Sun-shin avea o afinitate și pentru poveștile despre onoare și sacrificiile în război, dar și pentru bătăliile imaginare pe care le dădea cu amicii săi.

            În 1564 se căsătorește și doi ani mai târziu începe să studieze artele militare coreene tradiționale: trasul cu arcul, călăritul și lupta cu sabia, un interes destul de neobișnuit pentru fiul unui nobil, întrucât atunci nobilii considerau aceste îndeletniciri inferioare și neadecvate pentru ei.  Yi a avut alături de soția sa principală o fată și trei băieți- Hoe (născut în 1567), Yo (născu în 1571) și Myeon (născut în 1577), care au jucat un rol important în viața sa profesională.

            În august 1572, la vârsta de 28 ani, aplică la examenul pentru ofițerii militari, însă nu reusește să îl treacă, întrucât cade de pe cal și își rupe piciorul. Se spune că și-a dus proba de echitație la final, punându-și la piciorul rănit o atelă făcută dintr-o ramură de salcie. Patru ani mai târziu, în februarie 1576, trece cu brio acest examen.  La vârsta târzie de 32 ani își începe cariera ca soldat de apărare, un rang inferior, în regiunea frontierei de nord.  Ulterior, după ce avansează în grad, este asaltat de câteva forțe ale jurchenilor, pe care le înfrânge ademenindu-le într-o cacpană. Cum nu avea o avere considerabilă și nici putere politică si nu se abătea niciodată de la principiile sale, avea mereu o relație tensionată cu superiorii săi și adeseori primea acuzații false din partea acestora.  Cu toate aceste, în februarie 1591 este promovat în cele din urmă la rangul de comandant naval al părții vestice a provinciei Jeolla la recomandarea lui Yu Seong-ryeong, un oficial și învățat renumit din timpul dinastiei Joseon.

            Ocupându-și noua poziție, își propune să consolideze forța navală, prevăzând un inevitabil război împotriva Japoniei, consolidare ce a constat în înăsprirea disciplinei în rândul trupelor și crearea unor noi tipuri de arme, precum arme de foc ca Jija și Hyeonja Chongthong, dar și a unor vase de război, precum  Panokseon și Geobukseon (Vasele Țestoasă).  Cuirasatele Geobukseon aveau o importanță specială, întrucât jucau rolul de „vârf de lance” pentru flota coreeană. Cu acest tip de vas de război coreenii erau capabil să tragă cu tunurile în orice direcție, iar datorită faptului că vasul prezenta un fel de cupolă cu țepi, japonezii nu puteau debarca pe el.  Amiralul Yi a consemnat în jurnalul său de război (Nanjung Ilgi) că locotenentul său, Na Dae-yong, a finalizat construcția curasatelor Geobukseon și a testat armele de foc Jija și Hyeonja Chongtong  pe 12 aprilie 1592, cu o zi înainte ca războiul Imjin (1592-1598) să izbucnească.

„Yi Sun-shin într-o tabără de instrucție”, pictură realizată de Jung Chang (1978)

Geobukseon

Izbucnirea războiului

            Pe 13 aprilie 1592, războiul Imjin a izbucnit, după cum prevăzuse Yi. Sute de mii de soldați japonezi au atacat Coreea, care, cu excepția lui Yi, nu se pregătise deloc pentru război. Întrucât analizase bine siuația încă dinainte ca războiul să izbucnească și se pregătise temeinic, Yi atacă trupele inamice pe 4 mai 1592 și reusește să îi înfrângă, distrugând 42 vase japoneze în bătăliile navale de la Okpo, Happo și Jeokjinpo. Continuă să iasă învingător și în bătăliile de la Dangpo și Dangangpo din iunie, în bătăliile de la Hansando și Angolpo din iulie și în bătăliile de la Busan din septembrie. Victoriile zdrobitoare ale flotei lui Yi au ridicat moralul flotei coreene, astfel coreenii putând prelua controlul asupra coastei sudice a Coreei.  De asemenea, Yi a dejucat și planurile forțelor japoneze care avansaseră anterior spre nord prin Seoul și Pyongyang, atacând atât de pe uscat, cât și de pe mare.

Pictură ce prezintă sosirea trupelor japoneze în Busan

            Ca urmare, victoriile navale ale lui Yi au schimbat cursul războiului împotriva japonezilor. Dintre toate izbânzile, Marea Bătălie de la Hansando este considerată nu numai una dintre cele mai mari victorii ale amiralului Yi, ci și una dintre dintre cele patru cele mai mari bătălii navale din lume, alături de Bătălia de la Salamina (480 î.H.), Bătălia de la Calais (1588) și Bătălia de la Trafalgar (1805). Victoria de la Hansando a dovedit superioritatea armelor de foc și a vaselor de luptă coreene, dar și mintea sclipitoare a lui Yi în calitate de comandant naval, care s-a remarcat mai ales atunci când a pus în aplicare tactica sa navală numită  „Hagikjin” sau  „formația aripi-de-cocor” (dispunerea navelor în foma literei „U”). Pe 15 august 1593, Yi este numit comandant-șef al Forțelor Navale din Sud (Samdo Sugun Tongjesa în coreeană) ca semn de recunoaștere pentru victoriile remarcabile de pe front. La această vreme, forțele japoneze erau prinse într-o situație nu tocmai favorabilă din cauza victoriilor successive ale flotei coreene, a apariției oștilor coreene și a armatei chineze. Astfel că Japonia nu a avut de ales decât să inițieze obositoare negocieri de pace cu Ming (China), negocieri ce au durat 45 luni. Negocierile de pace nu o includeau și pe Coreea, întrucât aceasta se opunea păcii cu Japonia.

Hajikgin

            În timpul acestei perioade, Yi a continuat să depună eforturi pentru a crește puterea de luptă a flotei coreene prin recrutarea și instruirea mai multor soldați, construirea de arme și vase de luptă, mărirea cantității de praf de pușcă și securizarea proviziilor. În același timp, acesta a condus operațiuni navale sub condiții nefavorabile, precum boli contagioase și lipsa proviziilor. Conform consemnărilor din jurnalul de război din martie 1594, chiar amiralul a suferit de o boală. Și totuși, acesta a continuat să conducă operațiunile de război în ciuda faptului că era bolnav. Mai mult, Yi Sun-shin a reușit să procure o cantitate mare de provizii pentru război prin amenajarea unui teren numit Dunjeon, prin pescuit și prin producerea de sare, care stau ca dovadă pentru abilitatea sa remarcabilă în calitate de comandant.           

„Războiul de acasă” și reîntoarcerea pe front

            Din nefericie, în ciuda a toate eforturile și realizările sale, Yi a fost amestecat în luptele politice interne și în cele din urmă i-a fost retrasă funcția de comandant -șef și escortat la Seoul ca un criminal în februarie 1597. După ce i-au fost aplicate toturi brutale și aproape condamnat la moarte, este eliberat datorită eforturile depuse de simpatizanții săi, care nu erau puțini la număr, pentru a-i fi cruțată viața. Însă e forțat să revină pe front ca un simplu soldat. Mai mult, la scurt timp după retrogradarea sa îi moare mama, la care ținea nespus de mult. Însă generalul Won Gyun, cel care fusese numit în locul lui în calitate de comandant-șef, suferă o înfrângere rușinoasă (atacurile japonezilor împotriva Coreei au continuat) și își pierde viața în Bătălia de la Chilcheollyang din iulie 1597.

            Imediat după aflarea veștilor despre înfrângerea dezastruoasă, Yi a strâns alături de subordonații săi câțiva oameni din zonele de coaste și a format o patrulă pentru a găsi soluții pentru a reface flota coreeană. De asemenea, el a reorganizat trupele împrăștiate și a strâns noi arme și provizii. Pe 3 august 1597 este redenumit oficial comandant-șef al Forțelor Navale din Sud, însă la revenirea sa în funcție, flota mai avea doar 13 vase de luptă Panokseon. Totuși, cu această flotă mică, Yi reusește să înfrângă  în Bătălia de la Myeongnyang 133 vase inamice, demonstrându-și încă odată cunoștințele și abilitățile remarcabile. Această victorie a oprit încercarea japonezilor de a avansa spre marea vestică, încercare impulsionată de înfrângerea coreenilor în bătălia de la Chilcheollyang. Din nefericire, amiralul Yi și-a pierdut cel de-al treilea fiu în bătălia de a Myeongnyang din cauza faptului că forțele japoneze au pătruns în casa sa din Asan pentru a se răzbuna. Ulterior, Yi s-a concentrat doar pe refacerea flotei, mutându-și baza navală mai întâi în Gohado, iar mai apoi pe insula Gegeumdo. În  Jingbirok, o cronică despre războiul Imjin scrisă de Yu Seong-ryong, este menționat că Yi și-a mutat baza în Gogeumdo pe 17 februarie 1598, având 8 000 soldați și 53 vase de luptă.

Ultima sa bătălie, Bătălia de la Noryang

            Când comandantul suprem al Japoniei, Toyotomi Hideyoshi, a murit pe 18 august 1598, forțele japoneze au început să se retragă în grabă din Coreea. O flotă coreeană-chineză a urmărit trupele japoneze aflate în retragere. O ultimă bătălie avea să se dea între coreeni și japonezi în noiembrie 1598 în Noryang, bătălie în care generalul Yi este rănit mortal de focurile inamicilor. Aflându-se pe moarte, amiralul le cere celor aflați în preajma sa să împiedice răspândirea veștii morții sale, fiind îngrijorat de impactul pe care l-ar avea asupra soldaților. În ciuda morții generalului, bătălia de la Noryang s-a încheiat cu unul dintre cele mai mari triumfuri pentru oastea coreeană, fiind o bătălie decisivă care a dovedit patriotismul și supremația flotei coreene. De-a lungul războiului, amiralul Yi Sun-shin a dat dovadă de o minte sclipitoare. Din cel 23 bătălii pe care le-a condus, nu a pierdut niciuna. Totuși, el nu a fost doar un comandant sclipitor, ci și un adevărat lider care și-a iubit și s-a sacrifiat pentru soldații și țara sa. De aceea coreenii îl privesc ca pe unul dintre cei mai mari eroi din istoria  lor.

Titluri, decorații și onoruri

            Amiralul Yi a fost decorat  de regele Seonjo cu Seonmu Ildeung Gongsin (선무일등공신; 宣武一等功臣; Decorație de merit pentru militarii de primă-clasă) și i s-au oferit postum titlurile de Chungmugong (충무공; 忠武公; Duce al Loialității și al Războiului), Yeonguijeong (영의정; 領議政; prim-ministru) și Deokpung Buwongun (덕풍부원군; 德豊府院君; Prințul curții de la Deokpung), acest ultim titlu fiind folosit azi în Coreea de Sud ca denumire pentru a treia decorație ca importanță oferită celor care se disting în luptă.  În  Coreea de Nord, comandanții și ofițerii navali cu o conduită remarcabilă sunt premiați cu Ordinul Amiralului Yi Sun-shin (이순신장군훈장).

            De asemenea, în memoria sa au fost ridicate statui pe strada Sejong din centrul capitalei Seoul și în Busan, o stradă a fost denumită cu numele său, iar pe 10 mai 2012 a fost deschis traficul pe Podul Yi Sun-shin (în Seoul), care este cel mai lung pod suspendat din Coreea. În plus, amiralul, alături de un Geobukseon, a fost  reprezentat pe moneda de 100 won. Yi Sun-shin a fost portretizat în drama Immortal Yi Sun-shin difuzată de KBS1 între anii 2004-2005, în drama Gu Family Book difuzată de MBC în 2013 și în filmul The Admiral: Roaring Currents din 2014.

Genealogie

·         Părinți:  tată: Yi Jeong (이정, iulie 1511-noiembrie 1583), mamă: lady Byeon din clanul Chogye  (초계 변씨)

·         Frați:

1.     Yi Hui-sin (이희신), primul fiu al familiei

2.     Yi Yo-sin (이요신), al doilea fiu

3.     Yi u-sin (이우신), al patrulea fiu

·         Consoarte și copii

1.     Lady Bang din clanul Sangj (상주 방씨) -  soția legală

1.   Yi Hoe (이회), primul fiu

2.   Yi Ye (이예), al doilea fiu

3.   Yi Myeon (이면), al patrulea copil și al treilea fiu

4.   Lady Yi (이씨), singura fiică

2.     Lady O din clanul Haeju (해주 오씨) - concubină

1.   Yi Hun (이훈), primul fiu

2.   Yi Sin (이신), al doilea fiu

3.   Lady Yi (이씨), prima fiică

4.   Lady Yi (이씨), a doua fiică

 

Surse: prkorea.com, https://www.asian-studies.org/EAA/EAA-Archives/12/1/772.pdf, wikipedia.org, chosonkorea.org

Traducere: 강현재

Vezi și:

 

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet